Splid om ekstra D-vitamin i madvarer

Vi får for lidt sollys og spiser for få fisk. Derfor lider mange af D-vitamin-mangel, som kan føre til sygdomme som knogleskørhed og sukkersyge. Derfor vil Fødevarestyrelsen have D-vitamin tilsat til madvarer. Men producenter er bange for dårlig omtale, hvis de gør det.

Sollys og masser af fisk er gode måder ad naturlig vej at få D-vitamin. En anden mulighed er at tilsætte vitaminet til maden.

Berigede fødevarer plejer at være et omstridt emne, men nu opfordrer Fødevarestyrelsen madproducenterne til at sætte D-vitamin til deres varer, skriver Jyllands-Posten.

Mangel på D-vitaminer øger nemlig risikoen for at få en masse sygdomme, for eksempel brystkræft, knogleskørhed, sukkersyge, dårlige tænder og muskelsvækkelse.

For lidt sol og fisk

Lidelser som er udbredte i de skandinaviske lande, fordi vi får for lidt sollys og spiser for lidt fisk.

Producenterne er imidlertid betænkelige. Blandt andet får den generelt negative omtale af berigelse af fødevarer virksomhederne til at tøve, skriver Jyllands-Posten.

Fødevarestyrelsen vil gerne have at D-vitamin tilsættes til fedtstof og brød.

Især ældre og mørklødede mennesker lider af D-vitaminmangel, fordi deres huds evne til at omsætte solens stråler til D-vitamin er forringet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter