Spor efter jernalder-elite fundet på Sydsjælland

De dybe og brede stolper stammer fra en hal bygget for 1.200 til 1.600 år siden.

Fundet af resterne af en jernalder-hal i Fuglebjerg på Sydsjælland har slået benene væk under arkæologerne. Den 250 kvadratmeter store hals stolper afslører nemlig, at der i jernalderen på egnen har været en elitær magt, som man ikke tidligere har kendt til.

- Det har nok været det lokale center for eliten, fortæller Toke Hal Bjørn Hansen, der er en af arkæologerne fra Museum Sydøstdanmark, der kalder fundet ”helt usædvanligt”.

- Om det er en person eller flere, der har siddet med magten, er svært at sige, men det er formentlig her eliten har mødtes og herfra udstedt ordrer.

Stolperne afslører eliten

Selvom stolperne er rådnet væk, kan arkæologerne aflæse jordens farver og struktur og se, hvor store og dybe de har været.

- Stolperne har været så store, at vi faktisk ikke troede, at det var stolper, fortæller Toke Hal Bjørn Hansen.

En stolpe fra jernalderen på Sydsjælland har typisk været gravet mellem 10-50 centimeter ned i jorden. Men her er stolperne gravet 100-150 centimeter ned, hvilket Toke Hal Bjørn Hansen kalder ”helt ude af proportioner” i forhold til datidens byggeskik.

Stolperne er lavet fra kæmpe træer, som man har hugget flade på siderne. Og netop størrelsen på stolper og huset fortæller, at man med bygningen har villet imponere omverden:

- Man skulle udvise noget pompøst og formentlig også noget magt. At man har kunnet se den her bygning langt fra, har også været en markør for, at der har siddet en vigtig person her. Det har en meget monumental effekt, siger Toke Hal Bjørn Hansen, der understreger, at de ikke ved, hvor stort et område eliten herskede over, eller hvem de var.

En ældre model i Lejre

I Sagnlandet Lejre, som både fungerer som forskningscenter og turtisattraktion, har man genopført en hal fra år 700, der er 200 år yngre end hallen i Fuglebjerg.

Tania Lousdal Jensen fra Sagnlandet Lejre forklarer, at selvom der ’kun’ er 200 år mellem de to byggerier, er der store forskelle.

For eksempel er hallen i Sagnlandet Lejre 61 meter lang og opført i træ, mens den i Fuglebjerg kun er 40 meter lang og formentlig har haft lerklinede vægge og stråtag, i stedet for trætag, som den i Lejre har.

De to bygninger har dog det tilfælles, at de begge har signaleret magt:

- Det er noget stort, vi har med at gøre, der viser både magt og rigdom. Og det gælder uanset, om der er lerklinede vægge eller trævægge, som der er her i Lejre, forklarer Tania Lousdal Jensen.

Mens det historiske fund udgraves, er udgravningen til den store gasledning, Baltic Pipe, sat på pause. Gasledningen var ellers årsagen til, at man begyndte at grave marken op.

OBS: I ovenstående video fremgår det, at hallen i Lejre er ældre end den i Fuglebjerg. Den er yngre.