Sportsklubber og spillesteder bløder under forsamlingsforbuddet

Det kan koste konkurser, at statsministeren i går aflyste næste del af genåbningen.

Tribunerne har været en del mere affolket end sædvanligt siden Danmarks nedlukning i marts. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

Sportsglade danskere har måttet kæmpe om billetterne til kampe det sidste stykke tid, og de koncerthungrende må fortsætte med at streame, når der skal høres musik.

De sidste to måneder har der nemlig været et loft på 500 personer i eksempelvis hockey- og håndboldhallerne, og koncertstederne har holdt lukket siden starten af marts.

Og sådan ser det ud til at fortsætte, efter statsminister Mette Frederiksen i praksis aflyste det meste af næste del af genåbningen i går.

Den udmelding bekymrer Britt Spangsberg, der er kommunikations- og analysechef hos Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Hun frygter, at det kan få meget alvorlige økonomiske konsekvenser DIF's foreninger og ligaklubber:

- Det har en afsindig stor betydning for dem med tilskuerindtægter. Der snakker vi tab på mange hundrede millioner kroner alene i de bedste herreligaer i håndbold og ishockey.

For de store sportsarrangementer er her, hvor mange sportsklubber tjener deres penge til at køre rundt resten af året.

- I de to idrætter er man sådan set ikke i tvivl om, at det kan komme til at koste konkurser, hvis der ikke kan lukkes mere end 500 tilskuere ind, siger Britt Spangsberg.

Også spillestederne havde set frem til snart igen at skulle fylde gulvet med koncertgæster. Men med udsættelsen af genåbningens fase fire ser det ud til, at det sidste søm slået i den kiste.

Og det er et spark i maven på en branche, der allerede ligger ned, siger Esben Marcher, der er sekretariatschef i brancheorganisationen Dansk Lives:

- Den egenkapital, man har opsparet for at stå imod sådan nogle kriser her, den er brugt. Derfor lider spillestederne rigtig meget økonomisk, og konkurserne truer.

Giv økonomisk hjælp til klubberne

Kommunikationschefen hos DIF har et klart budskab til politikerne, hvis sportsklubberne skal reddes: Hjælpepakker.

- For os vil det være helt essentielt, at vi kan få forhandlet nogle økonomiske kompensationsordninger hjem til de store arrangører. For som det er i dag, er der ikke nogen kompensationsordninger for sportsklubbernes tabte indtægter, siger Britt Spangsberg.

For klubberne er ifølge hende vigtige. Ikke kun for sammenhængskraften, men også fordi de skaber arbejde. Derfor frygter hun, at konkurser kan føre til tabte arbejdspladser.

Det samme bekymrer Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv, der opfordrer til at fortsætte hjælpepakkerne for nattelivet, hotellerne, turismeindustrien, rejsebranchen og spillestederne:

- Vi vil følge meget stærkt op på, at politikerne med statsministeren i spidsen sørger for, at virksomhederne bliver kompenseret på en ordentlig måde, så de ikke vælter på stribe og i tusindvis af mennesker bliver fyret, siger han.

Artiklen er opdateret med citater fra spillestederne.

Facebook
Twitter