Sportslisten afskaffes: Selv ikke sportens folk bakkede op

Listen var unødig bureaukratisk og uden effekt, siger direktør i DIF.

Den danske delegation til OL-åbningsceremonien i 2016. De Olympiske Lege var en del af den såkaldte sportsliste, der nu afskaffes. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Det er ikke noget tab for sporten og dets udbredelse, at regeringen og Dansk Folkeparti i det kommende medieforlig har besluttet at skrotte den såkaldte sportsliste.

Det mener Morten Mølholm Hansen, der er i direktør i landets største idrætsorganisation, Danmarks Idrætsforbund (DIF).

- Sportslisten har aldrig haft nogen betydning. Vi synes, at sportslisten er unødig bureaukratisk, og derfor er det i orden, at man fjerner den. Det vil være at stikke blår i øjnene på folk, hvis man sagde, at sportslisten sikrer, at begivenhederne kommer bredest muligt ud, siger han.

Sportslisten blev indført i 2015, og er en liste over store sportsbegivenheder, der skal tilbydes til visning på tv-kanaler, som lever op til en række krav.

Det skyldtes, at et flertal i Folketinget mente, at disse begivenheder har så væsentlig en samfundsmæssig interesse, at de skal kunne ses af flest mulige danskere.

Mest iøjefaldende var kravet om, at tv-kanalen skulle kunne ses af mindst 90 procent af alle husstande i Danmark. Det er et krav, som kun DR lever op til lige nu, efter at TV2 kom ned under grænsen for cirka et halvt år siden.

Sportslisten er dog nu historie, efter at regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om, at listen skrottes i det nye medieforlig.

Det vil konkret betyde, at DR for eksempel ikke kan købe rettighederne til Danmarks kvalifikationskampe til EM i fodbold i 2020, som Discovery allerede har erhvervet.

Håber at OL bliver hos DR og TV2

Morten Mølholm Hansen fra DIF hæfter sig ved, at hverken TV2 eller DR de seneste tre år har valgt at købe rettigheder til de største begivenheder, efter at de største danske private medieaktører allerede havde købt dem.

Hvad er dine tanker om, at OL og VM i fremtiden kan risikere udelukkende at blive sendt på Viasat og Discoverys kanaler og dermed ikke kommer så bredt ud, som de ville komme, hvis det var DR eller TV2?

- Jeg håber, at især OL fortsat er på særligt DR, som det er i øjeblikket. Men sportslisten har fungeret on and off i rigtig mange år og har aldrig vist sig at have nogen som helst effekt på det her spørgsmål, siger Morten Mølholm Hansen.

Direktøren i idrætsforbundet opfordrer til, at TV2 og DR i endnu højere grad fremadrettet går sammen med hinanden eller de private, når der skal sikre rettigheder til de største sportsbegivenheder.

Det vil nemlig betyde, at flest mulige danskere vil have mulighed for at få del i oplevelserne.

- Hvis de skal lande hos public service-kanalerne, så er det stadigvæk markedsprisen, der dikterer, om DR eller TV2 kan købe rettighederne. Og der må man bare konstatere, at markedsprisen er steget gevaldigt, så jeg ser et øget samarbejde som den bedste løsning, siger Morten Mølholm Hansen, der pointerer, at han selvfølgelig håber, at sporten kommer bredest muligt ud til tv-seerne.

Hovedpunkter i medieaftale. (Foto: © Grafik: Pernille Fik Koldbech, DR Nyheder)
Hovedpunkter i medieaftale. (Foto: © Grafik: Pernille Fik Koldbech, DR Nyheder)