Spritbilister vil have promillegrænse på nul

De færreste ved, hvor lidt man egentlig må drikke, for at overholde lovens grænse om en promille på 0,5. Derfor foreslår dømte spritbilister, at grænsen sættes ned til nul, og det støttes af eksperter.

I julefrokost-perioden i år tog politiet 807 bilister for spirituskørsel. 143 af dem blev kun opdaget, fordi de var involveret i et færdselsuheld, skriver Fyens Stiftstidende. (Foto: Kåre Nejmann- DR Syd)

Det er alt for svært at vurdere, hvor meget man må drikke før promillegrænsen på 0,5 er overskredet. Derfor bør promillegrænsen sættes til nul, mener spritbilister og eksperter.

Ifølge en række dømte spritbilister, som Fyens Stiftstidende har talt med, frister de nuværende promillegrænser folk til at drikke og køre.

De færreste har nemlig et klart billede af, hvor lidt de egentlig må drikke for at overholde loven og får for stor tiltro til egne evner bag rattet efter en smule alkohol.

Alkoholforbruget falder

En af Danmarks førende alkoholforskere, forskningschef og professor Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed, støtter idéen om en nulgrænse.

- Det er et godt forslag. I Australien medførte det, at færre kørte bil efter at have drukket. Og som en sideeffekt fik det de unges alkoholforbrug til at falde, siger han.

Tyskland, Holland og Tjekkiet er de lande, som har nedbragt antallet af spiritusrelaterede dødsulykker mest, og her har man indført en nulgrænse for unge bilister under 25 år.

Kommission støtter lavere grænse

Regeringens Færdselssikkerhedskommission har foreslået, at man skal sænke promillegrænsen fra 0,5 til 0,2 for unge bilister.

- Det betyder, at man reelt ikke kan drikke. Nu er det så op til politikerne at gøre noget, siger Frode Sørensen (S), tidligere næstformand i kommissionen.

I 2006 sigtede politiet omkring 15.000 bilister for spirituskørsel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk