Spritkørsel på el-løbehjul koster kørekortet i Tyskland: 'Det er en voldsom straf'

157 mennesker er sigtet for spritkørsel på el-løbehjul i Danmark indtil videre i år.

Rådet for Sikker Trafik mener ikke umiddelbart, at Danmark skal stramme reglerne, så de svarer til de tyske. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det kan være en nem løsning at tage el-løbehjulet hjem fra en våd bytur. Men det kan også være en dyr løsning.

I Danmark skal du betale 2.000 kroner, hvis du kører på et el-løbehjul med en promille på mindst 0,5. Men for flere hundrede mennesker i Tyskland, blev det en dyrere omgang, da de til den årlige oktoberfest i München blev taget i spritkørsel på det tohjulede køretøj.

254 glade festivalgæster mistede nemlig deres kørekort. Og det er at slå meget hårdt ned, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

- Det er en meget voldsom sanktion, man i Tyskland giver, når man går ud og tager deres kørekort til bil, fordi de har kørt beruset på et el-løbehjul, siger rådets pressechef, Søren Ørsted Pedersen.

'Skrappe regler'

I Danmark er der el-løbehjul i flere større byer, og de hører endnu under en forsøgsordning, der løber frem til januar 2020.

Og selv om man ikke får taget sit kørekort ved at køre på el-løbehjul beruset i Danmark, mener Søren Ørsted Pedersen, at de danske regler er hårde nok.

- Reglerne i Danmark er ret skrappe, hvis du kører beruset på el-løbehjul, siger han og understreger, at spritkørsel på el-løbehjul i Danmark kan give fængselsstraf, hvis du bliver taget tre gange.

Grunden til, at tyskerne kan få taget deres kørekort, er, at el-løbehjul og biler sidestilles i deres lov. Derfor gælder samme regler. Sådan er det ikke i Danmark. Her gælder dog ens regler for el-løbehjul og små knallerter.

- Man har kigget på, hvad el-løbehjulet er for et køretøj. Og så er man kommet frem til, at det minder mere om en knallert i hastighed, og den måde man kører på i trafikken, siger Søren Ørsted Pedersen.

Genkender tendens

I sommer foretog flere politikredse spritkontrol af folk på det tohjulede køretøj. Det skete blandt andet i København, hvor politiet sigtede 15 personer på én lørdag aften i juli for at køre alkoholpåvirket på el-løbehjul.

I alt i samme måned blev 102 personer sigtet på landsplan. Det var også den måned, hvor politiet fangede flest indtil videre i år.

Ifølge Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, skyldes tallet de lokale indsatser.

- Vi fandt du af, at rigtig mange kørte spirituspåvirket på løbehjulene, og så begyndte politikredsene selv at kontrollere, siger han og pointerer, at langt fra alle kører beruset.

Hos Rådet for Sikker Trafik mener de, at der et problem med fulde folk på el-løbehjul.

- Det er tilsyneladende kommet bag på rigtig mange, at man kan blive dømt for spritkørsel, hvis man kører fuld på et el-løbehjul, siger Søren Ørsted Pedersen.

Lad el-løbehjulet stå

Selv om konsekvensen ikke er den samme som i Tyskland, hvis du vælger el-løbehjulet hjem fra en bytur, viser tendensen ifølge Søren Ørsted Pedersen for Rådet for Sikker Trafik, at der er behov for at minde folk om reglerne.

- Vi skal også mindes om, at der er en hård sanktion herhjemme, selv om vi ikke gør som i Tyskland, lyder det fra pressechefen.

Når forsøgsperioden evalueres til januar, vil man ifølge Søren Ørsted Pedersen blive klogere på udfordringerne ved el-løbehjulene, og om man har sat den rigtige straf, når reglerne brydes. Men indtil da har politiassistent Christian Berthelsen et råd til alle:

- Tænk dig om, når du bevæger dig rundt på løbehjulene. Jeg anbefaler, at man øver sig lidt, inden man tager ud i trafikken og ikke spirituspåvirket, siger han med tryk på ikke.