Sprøjtemidler under graviditeten kan øge risikoen for ADHD-symptomer hos børn

Forskerne er overraskede over, at de fandt en sammenhæng.

Forskeren bag undersøgelsen råder gravide til at købe dansk eller økologisk frugt og grønt. (Foto: Sisse Stroyer © Scanpix)

Har en gravid høje mængder af sprøjtegifte fra eksempelvis frugt og grønt i sin urin, er der større risiko for, at hendes barn i to til fire-årsalderen har udviklet ADHD-symptomer.

Det viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.

Der er tale om insektmidlet chlorpyrifos og den gruppe af insektmidler, der går under navnet pyrethroider. Man bruger insektmidlerne til at sprøjte frugt og grønt, og derfor kan man få stofferne ind i kroppen.

- Vi ser en klar sammenhæng mellem de her insektmidler i kvindernes urin og ADHD-symptomer hos deres børn, og det er, selvom vi har prøvet at tage højde for andre faktorer, der kunne forklare sammenhængen, siger Louise Dalsager, der er ph.d.-studerende ved Forskningsenheden for Miljømedicin på Syddansk Universitet.

90 procent af urinprøverne indeholder rester fra insektmidler

Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research.

Det bygger på data fra 948 gravide og deres børn, som deltager i Odense Børnekohorte, der er et forskningsprojekt, som følger kvindernes børn fra fosterstadiet til de fylder 18 år.

Under graviditeten fik kvinderne undersøgt deres urin for rester af insektmidler, og da børnene var mellem to og fire år, besvarede familierne et spørgeskema om symptomer på ADHD.

Forskerne målte rester af både pyrethroider og chlorpyrifos i over 90 procent af urinprøverne fra de gravide. Jo højere koncentrationer af pyrethroider, jo flere ADHD-symptomer havde børnene. Denne sammenhæng blev stærkere, hvis mødrene også havde en høj koncentration af insektmidlet chlorpyrifos i urinen, forklarer Louise Dalsager.

- De kvinder, der ligger i den højeste tredjedel, dem der har de højeste koncentrationer af de her insektmidler, hvis vi sammenligner dem med de kvinder der har de laveste koncentrationer, så kan vi se, at sandsynligheden for, at børnene scorer højt på ADHD-skalaen, er dobbelt så stor, siger hun og tilføjer:

- Det er overraskende, for de koncentrationer, som vi måler, er jo ikke specielt høje, men alligevel er vi i stand til at se den her sammenhæng.

Forsker: Spis dansk og økologisk

I Danmark bruger man pyrethroider i landbrug og gartneri, og der findes derfor ofte rester i fødevarer. Insektmidlerne virker ved at lamme insekternes nervesystem.

Det er forbudt at anvende chlorpyrifos i Danmark, men der findes rester i importeret frugt og grønt, da stoffet stadig er tilladt i mange andre lande. Derfor har Louise Dalsager en klar opfordring til gravide:

- Noget af det, man kan gøre, er at spise danskproduceret frugt og grøntsager, og hvis man vil være helt sikker på at undgå det, så skal man spise økologiske fødevarer, siger forskeren.

Undersøgelsen er lavet i samarbejde mellem Forskningsenheden for Miljømedicin, SDU, Forskningsenheden for Børn- og Ungepsykiatri, SDU, Odense Universitetshospital og Odense Børnekohorte.

Artiklen er opdateret med citat.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter