Sprognævn: Facebook gør os dårligere til at stave

Dansk Sprognævn har sat en undersøgelse i gang, der allerede nu peger på, at danskerne i dag har et mere ukorrekt skriftsprog end for 30 år siden.

På Facebook er det tilsyneladende ikke vigtigt at skrive hensigtsmæssigt og korrekt, siger Sabine Kirchmeier-Andersen, direktør i Dansk Sprognævn, og det er med at til at forringe danskernes evner til at stave, slår hun fast. (Foto: Dado Ruvic © Scanpix/Reuters)

Facebook, sms, twitter og email er bare nogle af de utallige digitale kommunikationsformer, de fleste danskere benytter sig af dagligt. Aldrig har der tidligere været så mange muligheder for at udtrykke sig på skrift. Alligevel har det ikke gjort danskerne bedre til at skrive og stave.

Dansk Sprognævn har sat en omfattende undersøgelse i gang, som skal kortlægge danskernes stave- og skrivefærdigheder. Og allerede nu peger undersøgelsen på, at danskerne er blevet dårligere til stavning de seneste 30 år.

Sabine Kirchmeier-Andersen er direktør i Dansk Sprognævn, og hun forklarer baggrunden for den negative tendens.

- Vi kan se, at der sker en hurtig udvikling, især med de nye medier. I dag forventer man jo, at danskerne kan beherske et meget bredt spektrum af kommunikationstyper og medier, så man har en masse nye muligheder for at udtrykke sig, fortæller hun og fortsætter:

- Samtidig så oplever man jo også, at nogle af medierne giver nogle begrænsninger, for eksempel med antallet af tegn eller et tastatur, der er udformet på en særlig måde. Så vi har nogle kommunikationsmåder og former, som er nye, i forhold til hvad vi har set tidligere.

De nye medier er årsagen

Det er ifølge Dansk Sprognævn de mange nye former for kommunikation, der er årsagen til, at danskerne er begyndt at sløse mere med stavningen.

- Der kommer nye sociale sammenhænge. For eksempel sådan et sted som Facebook, der jo er et socialt medie. Der etablerer man nogle nye konventioner for, hvordan man skal kommunikere med hinanden, forklarer Sabine Kirchmeier-Andersen og uddyber:

- Det er jo for eksempel meget tydeligt i nogle af disse medier, at det at skrive hensigtsmæssigt og korrekt tilsyneladende ikke er så vigtigt.

De mest almindelige fejl

Sabine Kirchmeier-Andersen fortæller, at en af de mest almindelige fejl er den såkaldte r-fejl, hvor danskerne glemmer at sætte et "r" bagefter et udsagnsord i nutid.

En anden fejl, der er ved at blive mere markant, er at skrive sammensatte navneord i to ord, selvom det egentlig er et enkelt ord.

Og så er der endelig overtagelsen af forskellige udtryks- og sætningsformer fra de sociale medier og emails, hvor man afkorter sætninger og bruger smileyer og forkortelser, der også hyppigere resulterer i fejl i stavningen.

Dårlig stavning kan få konsekvenser

Sabine Kirchmeier-Andersen påpeger, at den negative tendens kan resultere i mere alvorlige problemer.

- Det kan få nogle konsekvenser i forhold til hele vores kommunikation. Der kan opstå flere misforståelser, og man kan i hele vores digitale kommunikation få det problem, at mange forskellige stavemåder vil gøre det vanskeligt at genfinde information, siger hun og fortsætter:

- Endvidere kan man også forestille sig, at især offentlige institutioner, hvor man ikke bruger den korrekte stavning og udtrykker sig hensigtsmæssigt, mister anseelse i forhold til borgerne, hvis man ikke er opmærksom på, at de ting, man skriver, er korrekte.