Spyttende kameldyr kan blive nyt våben mod ulve i Danmark

Lamaer virker faretruende på ulve. Derfor er det en god idé at lade dem agere hyrdehund, mener rovdyrepasser.

(ARKIV) Hvis lamaen lægger sine ører tilbage, er det tegn på, at den er klar til at sætte efter den mulige trussel eller sende en stinkende spytklat i hovedet modstanderen. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

I Danmark ses lamaen oftest bag indhegningen i zoologiske haver.

Men fremover kan de spyttende og til tider temperamentsfulde kameldyr blive et almindeligt nyttedyr hos danske fåreavlere, der frygter for ulve i fårefolden. Det fortæller formand for Sønderjysk Fåreavl, Jens R. Nielsen til JydskeVestkysten.

Hvis ulvetruslen fortsætter, er han overbevist om, at flere vil lade en lama agere hyrdehund. Holder man mindre dyr som får, geder og farmhjorte og bor i et afgrænset område af Vestjylland, hvor der er fast tilstedeværelse af ulv, er det nemlig muligt at få statsligt tilskud til at have vogterdyr.

Der er allerede nogle landmænd, der har eksperimenteret med at holde lamaer som husdyr i Danmark og i vores naboland Sverige har man gennem en årrække eksperimenteret med at sætte lamaer ind i store fåreflokke, som har været udsat for ulveangreb.

Lamaen tror på sig selv

Og det er slet ikke så dumt at anskaffe sig en lama, hvis ulven er begyndt at hyle, så det kan høres fra gårdens længer, mener rovdyrepasser i Aalborg Zoo gennem mere end 30 år, Frank Orloff Thomsen.

- Ulve er slet ikke så modige, som mange tror. Hvis de øjner fare, stikker de af, fordi de er bange for at komme til skade og være ukampdygtige, siger han og fortsætter:

- Lamaen er anderledes. Den en stor, og så tror den på sig selv og ved, at et angreb er det bedste forsvar. En lama sætter gerne i jagt efter en ulv, og det får den til at virke faretruende, når ulven nærmer sig fårene.

Desuden, påpeger rovdyrepasseren, kan lamaer holde til det danske klima. De kan både stå i regn, slud og hård frost, hvilket kun gør dem endnu mere ideelle til formålet.

Indhegning er tåbeligt

Forslag til, hvordan ulvene i Danmark skal reguleres, er mange. I foråret lød et bud fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, at man skulle indfange de vilde dyr og sætte dem fri i indhegnede internater. Og det bud var den daværende fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen helt med på.

Frank Orloff Thomsen håber, at lamaens evner kan få politikerne på andre tanker.

- Hvis der bliver problemulve i Danmark skal de væk, men indhegningsforslaget er fuldstændig tåbeligt. Det vil ende med et blodbad, siger han.

Facebook
Twitter