Rettelse: Tidligere fremgik det, at booster-stikkets effekt mod smitte var uden betydelig effekt efter tre måneder. Det var dog en fortalelse fra Tyra Krause, oplyser SSI – man ved endnu ikke, hvor længe booster-stikkets beskyttelse holder.
Er du en af de mange, der i disse dage får en positiv coronatest, er du efter al sandsynlighed smittet med omikronvarianten.
For varianten, der i november 2021 blev opdaget i Sydafrika, står nemlig for omkring 90 procent af alle de positive prøver, vi ser i Danmark lige nu.
Det fortæller faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), Tyra Grove Krause, i programmet 'Følg Pengene' på P1.
Om den kommende tid siger hun:
- Jeg vil forvente, at vi vil se kraftigt stigende smitte i den kommende måned, og vi vil sikkert også se afledte stigninger i indlæggelserne, som vil føre til en vis belastning på sundhedsvæsenet.
- Og så tror jeg, at den her omikronepidemi vil toppe i slutningen af januar, og så vil vi være på en faldende smittekurve derefter. Så jeg håber stærkt på, vi har mere normale tilstande, når vi når foråret.
Mindsket risiko for indlæggelse med omikron end delta
Sammenlignet med deltavarianten, som var den, der herskede indtil for nylig, er der godt nyt, når det gælder omikron.
Ifølge Tyra Grove Krause er der nemlig kommet meget data de sidste par uger fra England, Canada, Sydafrika og Skotland.
- De peger alle sammen i samme retning: At der er en mindsket risiko for at komme på hospitalet med omikron i forhold til deltavarianten, siger hun.
Statens Serum Institut forventer, at coronasmitten vil toppe i løbet af januar. Men fra februar er det forventningen, at smittetrykket vil dale, hvilket dermed vil betyde et mindre pres på sundhedsvæsnet.
Med undtagelse af i går, hvor færre blev testet end normalt, er der de sidste fire dage i træk registreret omkring 20.000 daglige smittede.
Antallet af indlæggelser er samtidig steget til 709, som er det højeste siden januar sidste år.
Vacciner og smitte med omikron kan give flokimmunitet
Den faglige direktør i SSI tror og håber på, at den høje smitte med omikronvarianten og det tredje vaccinationstik kan være med til at give flokimmunitet, hvis vi kigger et par måneder frem i kalenderen.
- Jeg tror, at omikron kommer til at sprede sig globalt. Jeg tror, vi alle sammen får noget immunitet, både gennem vores vacciner og noget ekstra immunitet, vi får ved at blive smittet med omikron, siger hun og tilføjer:
- Og vi derfor står stærkere også i forhold til eventuelle nye varianter, der måtte dukke op.
Myndighederne besluttede lige før jul at fremrykke tredje vaccinestik - det såkaldte boosterstik - til de 18 til 39-årige, hvor der i øjeblikket er meget smitte.
Data viser, at tredje stik giver omkring 54 procents beskyttelse mod at blive smittet i den første måned, man er vaccineret, oplyser Tyra Grove Krause.
Hvor længe beskyttelsen holder ved man endnu ikke endnu, men efter andet stik falder beskyttelsen ”ret hurtigt” i månederne efter.
- Heldigvis er vi beskyttet mod at blive alvorligt syge, og når så samtidig omikron giver et mildere forløb, betyder det sådan set bare, at en meget stor del af os kommer til at få den her sygdom, og så vil vi få noget, der minder om flokimmunitet.
Omikron kan løfte os ud af pandemien
Ifølge Tyra Grove Krause kan den seneste coronavariant være den, der giver os et skub ud af pandemien.
Er vi ved at være der, hvor corona så begynder at ligne de influenzaepidemier, vi kender fra tidligere?
- Det håber jeg, at det er der, vi er ved at nå henimod, siger hun i P1-programmet 'Følg Pengene'.
- Det, der skulle ændre sig, skulle så være, hvis der skulle opstå en helt ny variant, som heller ikke omikronimmuniteten kan give beskyttelse imod, men det ser jeg ikke i kortene lige nu.
Så omikron kan i virkeligheden være det, som kommer til at hjælpe os alle sammen lidt mildere igennem corona?
- Ja, det kan være det, som kommer til at løfte os ud af pandemien, så det bliver den sidste fase eller bølge, vi skal se af corona. Det kan vi i hvert fald håbe på.