SSI om mutation, der har spredt sig til Danmark: Det kan blive en udfordring at bremse smitten

Virusset har højest sandsynligt spredt sig til flere europæiske lande, vurderer ekspert.

I Danmark er der fundet i hvert fald ni tilfælde af den såkaldte N501Y-virusvariant, der stammer fra England. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Den britiske virusmutation, som har fået betegnelsen N501Y, ser ud til at være en del mere smitsom end det coronavirus, vi ellers kender.

Det siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef for Infektionsepidemiologi & Forebyggelse på Statens Serum Institut.

- Som epidemiolog er det klart en variant, jeg vil følge tæt, for den kan gøre det til en udfordring at bremse smitten, når den er så smitsom. Det kan for eksempel være, at der skal flere tiltag til for at holde smitten i skak, siger hun.

Udmeldingen fra SSI kommer under et døgn efter, at regeringen har lukket for al flytrafik til og fra Storbritannien i 48 timer for at sætte en stopper for, at den britiske muterede virus spreder sig endnu mere herhjemme. Forbuddet trådte i kraft klokken 10 mandag og gælder foreløbigt frem til den 23. december klokken 10.

Samme fremgangsmetode har Sverige nu taget i brug mod Danmark fra midnat og en hel måned frem for at undgå, at den nye variant af coronavirus kommer ind i landet sammen med juleshoppingen. Det meddelte den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, på et pressemøde mandag eftermiddag.

Flere lande lukker grænsen til UK

I Danmark er der indtil videre fundet ni tilfælde af N501Y. Heraf seks i Storkøbenhavn og tre i Nordjylland på samme adresse.

Selvom det slet ikke er alle europæiske lande, der ligesom Danmark er stødt på virusvarianten, så har en del lande alligevel valgt at lukke fly- og togtrafik til og fra Storbritannien.

Både Tyskland, Italien, Frankrig, Holland, Belgien, Irland, Finland, Østrig og Tyrkiet har standset trafikken mod de britiske øer for en længere eller kortere periode. Det betyder, at både danskere og borgere i andre europæiske lande potentielt kan være fanget i Storbritannien.

Meget bedre til at sekventere i Danmark

Efter varianten N501Y er fundet i både England og Danmark, har Tyrkiet valgt at stoppe rejser mellem Tyrkiet og Danmark og Tyrkiet og Storbritannien.

Men bare fordi virusset ikke er konstateret i andre lande, betyder det ikke, at det ikke findes der.

Danmark er nemlig i den absolutte superliga i forhold til at analysere virussets arvemateriale og dermed finde ud af, hvilken slags virus man er smittet med. Det er det, der hedder at helgenomsekventere.

Herhjemme sekventerer man omkring 20-25 procent af alle positive coronaprøver. Og det ligger langt over, hvad man gør i andre lande, forklarer Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut.

- I England, hvor de er rigtig gode, er det 5-10 procent af prøverne, man sekventerer. Og man opdager jo kun sådan en variant i de lande, hvor man laver en helgenomsekventering.

Derfor regner Tyra Grove Krause med, at virusvarianten kan have spredt sig til de lande, der modtager mange rejsende fra England, for eksempel Frankrig eller Belgien. Men det er ikke sikkert, at de har den sekventeringskapacitet, der skal til for at opdage det.

Og så understreger hun, at hun ikke ville være bekymret, hvis hun var borger. I øjeblikket er det nemlig få promiller af alle positive prøver, der er analyseret, der har den britiske mutation. Og der er heller ikke noget, der tyder på, at mutationen skulle føre til et alvorligere sygdomsforløb eller flere dødsfald.

Her er, hvad vi ved om den nye virusstamme indtil videre

  • Mandag 14. december meddelte den britiske regering, at der er fundet en ny variant af covid-19, der går under betegnelsen N501Y.

  • Lørdag viste foreløbige resultater fra en særlig britisk virusgruppe, Nervtag, at den nye variant er op til 70 procent mere smitsom end den gængse covid-19.

  • N501Y ser ikke ud til at være mere dødelig, og den foreløbige konklusion er, at virusvarianten reagerer på vacciner.

  • Britiske eksperter siger, at koncentrationen af varianten er særligt stor i London og det sydøstlige England, hvorfor regeringen søndag beordrede en hård nedlukning af områderne. Folk må ikke forlade området uden særlig tilladelse.

  • Nedlukningen gælder i første omgang til 28. februar, men kan ifølge den britiske sundhedsminister komme til at vare flere måneder.

  • FN's Verdenssundhedsorganisation (WHO) meldte søndag, at den følger situationen, og at man vil iværksætte flere undersøgelser.

  • Ifølge SSI er der ni genetiske ændringer i den nye variants spike-protein. Spike-proteinet sidder på virussets overflade, som virusset bruger til at hæfte sig fast til kroppens celler. Syv af ændringerne er mutationer. I den danske minkvariant, der blev kendt som cluster 5, blev der fundet syv genetiske ændringer.

Kilder: Statens Serum Institut, gov.uk, WHO, Reuters.

Facebook
Twitter