SSI om smitte med abekopper i Europa: Det er usædvanligt, men vi er rolige

Hverken nu eller tidligere er der set tilfælde af abekopper i Danmark.

Abekopper kan give blærer på krop og ansigt. Billedet her er fra 1996-1997. (Foto: CDC/BRIAN W.J. MAHY © (Arkivfoto))

På usædvanlig vis bliver der for tiden fundet indtil flere tilfælde af virussygdommen abekopper rundt i Europa.

Og senest har vores naboland Sverige også fundet deres første tilfælde, hvor en person er konstateret smittet.

Herhjemme er der indtil videre - hverken nu eller tidligere - blevet registreret nogen tilfælde med abekopper. Det bekræfter Statens Serum Institut (SSI).

- Vi har ikke set det i Danmark, og hvis det skulle komme, tror vi ikke, det vil kunne brede sig, forklarer Anders Fomsgaard, der er professor og leder af Virus Forskning og Udvikling på Statens Serum Institut.

Det skyldes, at det er nemt at isolere folk, der er synligt syge, og det kun er dem, der smitter.

- Man kan faktisk også nå at vaccinere folk mod kopper i inkubationstiden, hvis det endelig skulle være, fordi den koppevaccine, vi har, og som man brugte tilbage i 70'erne, også virker på abekopper, siger han videre.

I Danmark er der heller ikke nogen tilfælde endnu, hvor man mistænker, at en person kunne have abekopper, oplyser SSI.

Abekopper er en virussygdom, der kan findes både hos dyr og mennesker. Overførslen kan ske ved kontakt til et inficeret dyr eller menneske. Det kan også være ved menneskelig kropsligt materiale, der indeholder virusset, skriver Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme.

- Den er i familie med rigtige kopper, og giver en sygdom, der minder om, men er meget mildere. Sædvanligt er det en sygdom, man selv kommer sig af, forklarer Anders Fomsgaard.

Der findes to typer af virusset, som er ret forskellige. Den, man ser i Vestafrika, er mildest og kan have en dødelighed på en procent, mens den i Centralafrika kan komme op på 10 procent, siger Anders Fomsgaard.

Sundhedsstyrelsen skriver dog i en mail, at "langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt."

Derudover oplyser de, "at selv hvis vi kommer til at se enkelte tilfælde herhjemme, så har de ikke en forventning om udbredt spredning i Danmark."

På usædvanligvis spreder abekopper sig til flere lande samtidig

Abekopper er "nogenlunde almindeligt" i Afrika, men smitten har altså nu spredt sig til flere lande uden for kontinentet, hvilket er sjældent, forklarer Anders Fomsgaard.

18. maj er der i Portugal fundet fem personer med abekopper og mere end 20 mistænkte tilfælde. Derudover er der otte mistænkte tilfælde i Spanien, mens det onsdag lød, at USA har opdaget ét tilfælde og nu også Sverige.

- Det er usædvanligt at se abekopper i Europa, og derfor er vi selvfølgelig alle interesserede i, hvor det kommer fra - og om der er nogle smittekæder, siger Anders Fomsgaard.

Han pointerer, at en del af tilfældene er sket blandt mænd, der har haft seksuel kontakt med andre mænd, hvilket også er noget, der er usædvanlig og skal undersøges.

På en skala fra 1-10 hvor roligt skal vi så tage det?

- Jeg tror, at alle godt kan tage det helt roligt. Men det er da interessant, og noget vi skal tage os af og følge meget nøje – det gør vi også.

Der er ikke særlige anbefalinger i forhold til, hvordan du specifikt forebygger smitte mod abekopper, men de generelle anbefalinger for smitsom sygdom er hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit, skriver Sundhedsstyrelsen.

Inden for de kommende dage vil Sundhedsstyrelsen desuden komme med retningslinjer til, hvordan sundhedsvæsenet skal håndtere personer, der eventuelt kunne have abekopper.

Set i lyset af situationen meddelte den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic, der producerer koppevaccinen Imvanex, desuden tidligere i dag, at den kommer til at levere abekoppevaccine til et unavngivent europæisk land.