SSI om smittetallets betydning: Folk risikerer at blive syge og få langtidssymptomer

Henrik Ullum påpeger, at ikke-vaccinerede kan blive ramt af corona og senfølger.

Der er andre ting, der betyder noget, end om sundhedssystemet bliver overbelastet. Det siger direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Omkring 50 indlagte og over 1.000 smittede. Sådan lyder tallene for coronasmittens udvikling i Danmark lige nu.

Og selvom vi tidligere har hørt, at antallet af indlagte med covid-19 er et vigtigt tal, når det kommer til flere eller færre restriktioner, så er det også vigtigt, hvor mange der bliver smittet. Særligt med tanke på sårbare grupper, siger direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum:

- Hvis vi bare lader epidemien løbe helt løbsk, så risikerer vi, at de bliver smittet.

For der findes folk, der ikke kan modtage coronavaccinen på grund af sygdom, eller hvor vaccinen simpelthen ikke virker på dem.

- Min indbakke er faktisk fyldt med beskeder fra folk, der er bekymrede for at blive syge. Enten fordi de har været bagerst i vaccinationskøen, eller fordi de tilhører risikogrupper, der ikke har haft mulig for at få vaccinen, siger han.

- Der, synes jeg, vi skylder hinanden som samfund at sige: dem skal vi også passe på.

Henrik Ullum understreger, at vi står et godt sted i pandemien, men der er et kapløb i gang, der skal sikre, at alle danskere er sikret bedst muligt:

- Den situation, vi står i lige nu, er et kapløb med deltavarianten og vores succesfulde vaccineudrulning, siger han og peger på, at mange stadig bliver smittet.

Smittetallet er de seneste dage steget og ligger nu over 1.000 tilfælde dagligt. Et tal, der for bare 14 dage siden, var markant lavere.

- De risici, der er i kapløbet mellem smitten og vaccineudrulningen, er jo, at de, der ikke er vaccinerede, risikerer at blive smittet. De risikerer at blive syge, de risikerer at få langtidssymptomer.

Men i forhold til de risici, vi løber nu, skal der så stadig være mulighed for nedlukning?

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Den grønne eller den røde kurve?

pressemøder i foråret kunne man se sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holde en rød og en grøn kurve i vejret.

Den skulle illustrere, hvordan antallet af indlæggelser ikke måtte overbelaste sundhedssystemet. Men den kurve er nu fortid.

Det skyldes ifølge Ullum håndteringen og et våben mod virusset, der er altafgørende:

- Vaccinér og vaccinér. Og så skal vi selvfølgelig holde fast i det, der hele tiden har været basisgrundlaget. Nemlig at holde fast i de gode vaner.

Og mange har da også fået vaccinen. I skrivende stund har flere end 3,8 millioner fået første stik herhjemme. 2,5 millioner er færdigvaccineret.

Det var denne illustration, der, med forklaring fra Sundhedsminister Magnus Heunicke, skulle få danskerne til at forstå risikoen ved, at coronavirus spredte sig for hurtigt. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Incidenstallet - altså antallet af smittede per 100.000 indbyggere - er netop blevet hævet i dag i forhold til nedlukning. Hvor der tidligere måtte være 300 smittede per 100.000 indbyggere, må der nu være 500 smittede. For sogne er det tal ændret fra 600 til 1000 per 100.000 indbyggere.

- Det er klart, at de restriktioner vi har, de er i sidste ende en politisk beslutning. Men vi som sundhedsmyndigheder kigger løbende på, om de redskaber, vi har i værktøjskassen, er de helt rigtige, siger Henrik Ullum.

Hvornår skal corona gå fra at være en sygdom vi 'lever under', til at være en sygdom vi 'lever med'?

- Vi har hen over foråret og sommeren oplevet en betydelig normalisering af vores samfund. Og jeg er sikker på, at den normalisering vil fortsætte, siger Ullum.

Risiko for senfølger

Ejvind Frausing er overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital. Og han mener også, at fokus bør skifte.

- På nuværende tidspunkt er det ikke antallet af indlæggelser, der er problemet. Det er antallet af nye smittede og risikoen for, at de får senfølger.

Lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital står også for hospitalets senfølgeklinik.

Ifølge Ejvind Frausing vil der blive henvist mellem 50-100 personer med senfølger per 1.000 coronasmittede.

- Så man kan godt undgå at få senfølger, men der er så sandelig også en stor risiko for, at man får det, siger han.

Derfor er der lige nu relativt mange, der risikerer alvorlige senfølger, forklarer han:

- Nogen af de her patienter vil have svært ved at bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Måske med langtidssygemeldinger og måske vil de ryge helt ud af arbejdsmarkedet. Så det er et stort problem.

For ifølge ham kan nogen opleve så invaliderende senfølger, at de ikke vil kunne opretholde et normalt liv efterfølgende.

- Mange får en udtalt træthed, der slet ikke ligner den træthed, vi andre kender. Det er så svær en træthed, at bare små aktiviteter gør, at de må hvile sig i lang tid.

Derudover kan man opleve åndenød, smerter rundt omkring i kroppen, problemer med hukommelsen og koncentrationsbesvær, siger han.

Han fortæller, at dem, der har været indlagt, oftere får sværere senfølger, end folk, der har haft et mildt sygdomsforløb.

Men om der skal yderligere resriktioner til, vil han ikke vurdere.

- Det er et politisk spørgsmål, hvor man også skal tage andre aspekter som eksempelvis økonomi med i sine overvejelser. Men jeg håber ikke, at vi kommer højere op med antallet af smittede, end vi er på nuværende tidspunkt, slutter han.