SSI, politikere og eksperter vil undersøge udskydelse af andet stik af coronavaccinen

Storbritannien har valgt at give anden dose af coronavaccinen efter 12 uger i stedet for de anbefalede tre uger.

Coronapandemien presser sundhedsvæsenet meget i Storbritannien. Her gives en vaccine til en ældre borger i byen Haxby i England. (arkiv) (Foto: Lindsey Parnaby © Scanpix)

Coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech skal gives i to doser. Men hvornår skal den anden dosis gives?

Det spørgsmål diskuteres lige nu af sundhedsmyndigheder og eksperter, efter man i Storbritannien har besluttet at vente op til 12 uger med at give det andet stik.

Det er til trods for, at der i indlægssedlen til Pfizer og BioNTechs vaccine står, at de to doser skal gives med tre uger imellem.

De britiske sundhedsmyndigheder, der i øjeblikket er under stort pres grundet coronapandemien, mener, at der er bevis for, at den første vaccinedose beskytter op mod tre måneder.

Christiansborg deler beslutningen vandene. De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, mener, at man bør overveje en udskydelse.

- Vi er i en meget kritisk situation i øjeblikket, hvor Danmark er lukket ned, og der er et voldsomt stort pres på vores sundhedsvæsen. Samtidig kan vi konstatere, at vi har den engelske virusvariant, der er væsentlig større smittefare ved, end den covid-19 vi hidtil har kendt til, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Deler vandene

Også Kirsten Normann, der er SF's sundhedsordfører mener, at man bør undersøge mulighederne for at vente med at give andet stik til raske borgere.

Ifølge hende arbejder indsatsgruppen, der består af både myndigheder og ministerier, på højtryk for at undersøge en mulig udskydelse.

- Alternativet er skræmmende, for hvis ikke vi kan forhindre, at smitten spreder sig så hurtigt, som den gør lige nu, så kan vi jo se ind i en lang periode med yderligere restriktioner, end dem vi kender allerede. Det er også tungt at bære for os alle sammen.

Enhedslisten mener i første omgang ikke, at det er en farbar vej, men vil naturligvis ikke afvise det, hvis myndighederne mener, det er sikkert. Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet bakker op om sundhedsmyndighedernes anbefaling.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). DR forsøger at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

SSI: Flere bekymringer

Mens Storbritannien altså har valgt at udskyde anden dose, så man kan vaccinere flere borgere hurtigere, så har USA valgt at gøre, som vaccine-producenterne anbefaler.

- Vi ved fra de kliniske test, at det er optimalt at give Moderna-vaccinen 28 dage efter og Pfizer-vaccinen 21 dage efter. Det er, hvad data viser. Vil man holde sig til dem, bør man gøre det sådan, siger Anthony Fauci, der er chef for Det Nationale Institut for Allergi og Infektionssygdomme i USA.

Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut (SSI), forstår overvejelserne og argumenterne bag begge strategier. Han har dog flere bekymringer i forhold til en mulig udskydelse.

- Man kunne være bekymret for, at man på trods af vaccinationerne vil se flere infektioner, så det kan være en falsk tryghed, og man kunne også være bekymret for, om de virus, der vil vokse frem, kan være mindre følsomme over for vaccinerne, siger han og uddyber.

- Men det er klart, at som officiel myndighedsperson, så hælder jeg i første omgang til den officielle anbefaling. Der hvor vi ved, hvad vi gør og har dokumentation. Det må være min rolle i det her.

Det giver dog ifølge Henrik Ullum god mening at undersøge det nærmere. Derfor vil SSI nu følge erfaringerne fra Storbritannien.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Mangler data

Herhjemme mødes briternes beslutning med skepsis fra flere eksperter, der mener, at man vil gå på kompromis med nogle videnskabelige principper, og at udskydelsen vidner om desperation fra briternes side.

Hvis man vælger at udskyde andet stik, så er man ude i ukendt land, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Når man giver den anden dose, bliver læringen, som immunsystemet har fået af det første stik, mangedoblet. På den måde forventes effekten af vaccinen at holde i længere tid.

- Vi har erfaringer fra andre vacciner, hvor det viser sig, at man godt kan få den mangedobling i effekt - også ved at give vaccinen senere. Men det ligger der ikke dokumentation for, hvad angår vaccinerne her, siger han.

Han forstår dog godt tankerne og overvejelserne bag Storbritanniens beslutning.

- Man skal bare forholde sig til, at man går uden for det område med dokumentation for, at det virker. Den høje effektivitet er regnet ud ved at give det andet stik, siger Jens Lundgren.

Professor og ledende overlæge Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital opfordrer de danske sundhedsmyndigheder til at overveje muligheden meget nøje.

Især på grund af den nye virusvariant fra Storbritannien, der kan gøre, at epidemien lettere kan komme ud af kontrol.

- Det er en af de ting, der skal veje for, at man overvejer, om man skal ændre sin vaccinationsstrategi til i første omgang at give en dosis til så mange som muligt og så vente lidt længere med anden dosis, siger han.