St. Patrick farver gaderne grønne i hele verden

Den irske helligdag St. Patrick's day fejres tirsdag også i København, hvor det sker for 10. gang.

Tusindvis af mennesker var klædt i grønt, da dagen blev fejret i New York. (Foto: Jewel Samad © Scanpix)

Glade og grønne mennesker har i dag indtaget gaderne verden over. De fejrer den kristne helgen Sankt Patrick, der ifølge traditionerne skulle have indført kristendommen i det hedenske Irland.

I København blev dagen fejret for 10. år i træk med et stort optog gennem byen.

Traditionelt set er dagen for kristne irer, men med tiden har mange andre mennesker verden over taget fejringen til sig.

Det kommer til udtryk i sloganet for dagen 'Today we are all irish', som understreger, at på St. Patrick's day er alle irske.

St. Patrick's day fejres hvert år den 17. marts, som er dagen, hvor St. Patrick døde.

Oplev stemningen fra dagens St. Patrick's day-parade i København herunder. Medvirkende i indslaget er i nævnt rækkefølge: René Lohmann, Hedi Thilsen, Palle Scherning og musiker Tom McEwans:

Andet end øl og fest

Dagens fejres over hele verden med parader gennem byer, hvor folk klæder sig ud i grønt i kløverens tegn og drikker irske øl, mens musikere spiller på sækkepiber.

Og selvom dagen blandt mange associeres med fest og øl, markerer den en vigtig del af Irlands historie.

- Den betyder rigtig meget for irere. Han er jo en irsk national-helgen og var en fantastisk mand åbenbart. Ligesom danskerne stammer fra vikingerne, viser St. Patrick, at irerne går tilbage til det keltiske folk, siger den dansk-britiske musiker Tom McEwan, der var med til dagens parade i København.

Se en række monumenter verden over blive farvet grønne i anledning af St. Patrick's day:

I Irland fejres dagen med en landsdækkende ferie, mens man også i lande som England, USA og Canada prioriterer dagen kraftigt.

Facebook
Twitter