Stabilt kontakttal vækker glæde hos ekspert: 'Vi har fået styr på den britiske variant'

Danmark har klaret sig bedre end sine naboer i kampen mod B117, mener ekspert.

Grafik: Palle Herløv, DR.

'Luk døre, vinduer, tag mundbind på og sprit af omkring dig! Den farlige, britiske virus er på vej til Danmark!'

Nogenlunde sådan lød det, da vi i december fik kendskab til en muteret coronavariant kaldet 'B117'.

Meldingen gik på, at denne britiske virus med det bombefly-klingende navn var meget mere smitsom og mere farlig end den velkendte covid-19 - den gammeldags corona.

Det var da også dén, der var med til at bringe Kolding helt i top som den af landets kommuner, der havde mest coronasmitte, hvorefter myndighederne lukkede 15 skoler og 28 daginstitutioner.

Men tirsdag eftermiddag oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at kontakttallet igen i den her uge er beregnet til 1,0, selv om det for første gang er beregnet som et samlet kontakttal - altså et kontakttal for alle varianter.

Det vil sige, at ti personer i gennemsnit smitter ti andre, hvorfor epidemien hverken er tiltagende eller aftagende.

Vinterens hårde nedlukning har båret frugt

Har det så vist sig at være en overdrevet frygt? Eller er det blot lykkedes os herhjemme at holde B117 nede?

Vi har spurgt to eksperter, hvordan de ser på det.

- Et kontakttal på 1,0 for anden uge i træk er glædeligt. Jeg vil tolke det sådan, at vi her i Danmark har fået styr på den britiske variant. Ser man på landene omkring os, oplever flere af dem en stigning i smitten lige nu, mens den altså er fladet ud hos os. For mig er det et tegn på, at den hårde indsats, vi har ydet med nedlukning hele vinteren, har båret frugt, siger Viggo Andreasen.

Han er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi.

- Man tog den beslutning, at der skulle lukkes yderligere ned for samfundet efter jul, fordi man netop på den måde kunne forhindre B117 i at sprede sig for hurtigt. Det var blandt andet det høje indlæggelsestal, der var årsag til det. Godt nok har den totalt overtaget scenen nu, og den er mere smitsom, men alle vores forskellige tiltag er med til at holde den nede, siger Viggo Andreasen.

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, mener, at Danmark har været bedre til at holde B117 i skak end sine nabolande.

Han peger på effektiv smitteopsporing, hurtig nedlukning af eksempelvis skoler og daginstitutioner og generelt social afstand som de væsentligste årsager til, at B117-kurven ikke er stukket fuldstændigt af.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut er B117 indtil videre fundet blandt 9.247 personer i Danmark i perioden fra den 14. november 2020 til den 8. marts.

Statens Serum Instituts tal viser, at 84 procent af de smittede er ramt af den britiske variant.

- Svært at konkludere noget endegyldigt

Virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet er enig i, at det lave kontakttal er et tegn på, at restriktionerne virker, for ellers ville tallet ganske enkelt have været højere.

Det er dog ikke muligt alene på baggrund af kontakttallet at konkludere, om B117 så faktisk er mere eller mindre smitsom end den ’gammeldags corona’, mener han.

- Hvis man vil have et endegyldigt svar på det, er man nødt til at lave et eksperiment, hvor man fjerner samtlige restriktioner, og ser, hvordan det går. Det kan man selvfølgelig ikke, siger Allan Randrup Thomsen.

Han påpeger imidlertid, at B117’s store dominans angiveligt er et tegn på, at den er mere smitsom.

- Der er bare så mange forskellige ting, der påvirker det her foruden restriktionerne. Vejret får folk til at være mere ude, og på et tidspunkt kan vi se effekten af vaccinerne. For nuværende mener jeg ikke, vi kan komme med nogen god forklaring på, hvorfor kurven tilsyneladende er fladet ud, siger han.

Ingen kender effekten af den seneste genåbning

Allerede for en uge siden sagde Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør på Statens Serum Institut, at det går bedre med coronaepidemien, end myndighederne og eksperterne havde frygtet.

- Vi kan holde smitten under kontrol, selvom den britiske variant er den dominerende virus, så det er en rigtig god nyhed, sagde hun blandt andet med henvisning til et forventet indlæggelsestal på 870 personer midt i april.

Tallet var baseret på de lempelser i restriktioner, der allerede er gennemført.

De 870 har siden vist sig at være højt sat i forhold til de prognoser, der nu er lavet, men Seruminstituttet har ikke regnet på, hvor mange indlagte vi rammer midt i april med den nuværende smitteudvikling.

Ikke desto mindre fik meldingen om det stagnerede kontakttal tidligere i dag gang i snakken om, hvorvidt det kan danne grundlag for at åbne mere af samfundet op allerede før påske.

Faktisk antydede statsminister Mette Frederiksen (S) under en debat i Folketinget, at der godt kan blive åbnet hurtigere end ventet.

- Der er stadig flere danskere, der bliver vaccineret, og flere lader sig teste flere gange om ugen. Også i dag har vi meget høje testtal. Alt det er med til, at vi har tingene under kontrol og dermed kan åbne mere op end andre lande, sagde hun.

Men det er for tidligt at sige noget om, hvad de seneste genåbninger har haft af effekt, for smitten spreder sig langsomt i starten, hvorefter den tager til.

- Jeg tør personligt ikke anbefale yderligere åbning, før vi har set effekten af den seneste åbning. Vi har kun lige tilladt de ældste folkeskoleelever at komme tilbage i skolen, ligesom efterskoler og flere butikker har slået dørene op, siger Allan Randrup Thomsen.

- Ud fra et forsigtighedsprincip bør man vente i 14 dage eller allerhelst tre uger herefter, før man kan se effekten af det i smittetallene og antallet af indlagte.

Dagens smittetal fra Statens Serum Institut viser, at 771 personer er blevet registreret smittet med coronavirus siden i går, mens to personer er døde.

Tallet er baseret på 307.507 prøver. Det svarer til, at 0,25 procent af de testede har været smittet.