Stadig flere kvinder får brystkræft

Antallet af kvinder, som får brystkræft fortsætter med at stige. I 2002 fik 4203 kvinder konstateret brystkræft - 200 flere end året før. Kræftens Bekæmpelse mener, at den tendens vil fortsætte, da man ikke kender årsagen til sygdommen.

Et stigende antal kvinder får brystkræft. Nye tal viser, atantallet fortsætter med at stige, og ifølge Kræftens Bekæmpelse vilden tendens fortsætte.

Årsagen kan være, at mange danske kvinder får menstruationtidligt, udskyder deres første graviditet og sent kommer iovergangsalderen.

Ifølge nye tal fra Cancerregisteret fik 4203 kvinder i 2002brystkræft - det er knap 200 flere end året før. Tilbage ibegyndelsen af 90'erne var tallet endnu lavere - dengang ramtesygdommen godt 3000 kvinder årligt.

Ingen kender årsagen

I Kræftens Bekæmpelse siger overlæge Hans Storm, at den voldsommestigning vil fortsætte, fordi ingen kender den præcise årsag tilbrystkræft:

- Vi har ikke evnet at finde årsagen. Derfor kan vi kun forsøgeat stille diagnoserne så tidligt som muligt, så kvinderne kan få enmere skånsom behandling og et længere liv, siger Hans Storm oghenviser til, at dødeligheden er faldende. Det skyldes tidligere ogbedre behandling.

Brystkræft er en hormonel betinget sygdom, og forskerne mener,at de mange nye tilfælde kan skyldes, at danske kvinder gennemflere år i deres liv er påvirket af østrogen.

- Gennem de seneste årtier har vi oplevet, at piger fårmenstruation tidligere, og at overgangsalderen begynder senere.Samtidig bliver mange først mødre i 30'erne, og dermed får de førstsent et afbrud i deres menstruationer. Alt i alt er den hormonellepåvirkning større, siger Hans Storm.

Facebook
Twitter