Stadig flere udsættes for tricktyveri

Ældre, blinde og handicappede er særlig udsat for tricktyveri. Tyvene kan for eksempel optræde som hjemmehjælpere for at narre de ældre.

84-årige Elly Dyhr hat to gang været udsat for tricktyveri i sin lejlighed. (© DR)

De aflurer din pinkode ved bankautomaten, de stjæler din taske på gaden og hvis de kan, berøver de dig også i dit eget hjem. Særligt ældre mennesker er i farezonen. De kommende sommermåneder er højsæson for tricktyveri, og kurven er eksploderet de seneste år.

Tricktyveri i beboelse er et stærkt stigende problem. I 2005 skete det 511 gange, i 2010 var tallet ifølge Danmarks Statistik helt oppe på 1442. Alene sidste år steg antallet med 36 procent i forhold til året før.

To kvinder snød Elly

84-årige Elly Dyhr fra København er en af de mange ældre, der er blevet udsat for tricktyveri i sin lejlighed.

- De bankede på, og da jeg åbnede min dør, stod de med et brev, som de påstod var fra kommunen, fortæller hun.

Da hun afviste at lukke de to kvinder ind, bad de om et glas vand og var meget påtrængende. Først da Elly Dyhrs kæreste kom til, lykkedes det at smide svindlerne ud.

Tricktyvene går efter de svageste

Henrik Orey er leder af Københavns Politis tyverigruppe. Han understreger, at tricktyvene går bevidst efter ældre mennesker.

- De kan ikke forsvare sig så godt, og de kan ikke løbe efter tricktyvene. Det kan også være folk i kørestol, handicappede eller blinde. Tyvene har ingen hæmninger.

Tyvene kan optræde som hjemmehjælpere, varmeaflæsere og sygeplejersker og på den måde svindle sig til adgang til folks hjem.

Ansatte skal bære id

Gladsaxe Kommune er et af de steder, der har været hårdt ramt af tricktyverier mod ældre. Både politi og kommune kæmper nu for at bringe antallet at sager ned. Det sker blandt andet ved at undervise både de ældre selv og kommunens hjemmehjælpere.

- Hjemmehjælperne skal arbejde i ens uniformer, og de bør altid bære deres identifikationsskilt synligt. På den måde vil en svindler lettere kunne genkendes af de ældre, fortæller kriminalassistent Bent Nicolaisen, der står for undervisningen på kommunens 5 omsorgscentre den næste måned.