Stadig problemer i Forsvaret: Løsning på uhumske toiletter og dårlig mad gik i vasken

Forsvarschef Bjørn Bisserup og ISS var i efteråret tæt på enighed om at stoppe omstridt udlicitering, viser dokumenter.

Daværende forsvarschef Bjørn Bisserup var i efteråret tæt på en mulig løsning, der skulle løse problemer med skandaleombrust kontrakt. Det viser nye dokumenter sendt fra ISS. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Stik imod tidligere oplysninger viser det sig, at daværende forsvarschef Bjørn Bisserup og rengøringsgiganten ISS sidste år var tæt på at lægge en forhadt udliciteringsaftale i graven.

Aftalen har vist sig som blodplettet sengetøj, beskidte håndklæder og sågar et eksempel på en død mus i sengen på landets kaserner og har udløst en storm af klager.

Men drøftelserne gik i vasken, fordi Forsvarsministeriet ikke ville 'give forsvarschefen mandat til at indgå hensigtserklæringen som forudsat.' Det viser dokumenter fra ISS sendt til forsvarsminister Trine Bramsen (S) og forsvarschefen, som DR Nyheder har fået udleveret fra Forsvarsministeriet.

De nye oplysninger kommer, efter den ansvarlige styrelse hidtil har afvist, at man drøftede en skilsmisse med ISS. Men ifølge dokumenterne var det planen, at styrelsen i løbet af i år gradvist skulle 'hjemtage ydelserne'.

- Det var Ejendomsstyrelsens og ISS' målsætning, at denne løsning blev beskrevet i en hensigtserklæring nu, skriver ISS.

Men det skete aldrig. I løbet af efteråret stoppede drøftelserne mellem ISS og daværende forsvarschef Bjørn Bisserup, der var fungerende chef for ejendomsstyrelsen.

Kort efter blev sagen overdraget til statens advokatselskab, Kammeradvokaten, hvor den stadig er under behandling.

Soldaternes fagforening bekymret

Den kuldsejlede skilsmisse betyder, at Forsvarets personel stadig oplever problemer.

Formanden for soldaternes fagforening fortæller, at der blandt andet er utilstrækkelig mad, når hans medlemmer knokler rundt på fysisk krævende skydelejre.

Derfor bekymrer det ham, at situationen er gået i hårdknude.

- Det gavner langt fra soldaterne, og vi kommer til at holde øje med, at det ikke trækker i langdrag, siger Tom Block, formand for soldaternes fagforening, HKKF.

Han opfordrer samtidig til, at politikerne står klar med en økonomisk redningskrans, hvis det viser sig, at Forsvaret selv skal stå for rengøring og madlavning i fremtiden.

- Går aftalen i stykker kan jeg frygte, at man vil finde pengene ved yderligere besparelser blandt de ansatte, siger HKKF-formanden.

Nordens største udliciteringsaftale

Sagens kerne er en aftale, som Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) og ISS indgik i 2018.

En aftale om, at ISS skulle stå for alt fra mad og rengøring til vedligehold af bygninger i hele det danske forsvar. Til gengæld kunne ejendomsstyrelsen hvert år se frem til at spare millioner af kroner.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der ligger i Hjørring, indgik i 2018 den problemfyldte kontrakt om kaserne-drift med ISS. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det var nordens største udliciteringsaftale til tre milliarder kroner, og den løber frem til udgangen af januar 2024.

Siden da har aftalen medført store frustrationer hos soldaterne, der i 2019 sendte over 6.000 klager. Om alt fra tørre sandwich, beskidte toiletter og maden i kantinen. Ifølge ISS er forklaringen, at vilkårene for aftalen undervejs har ændret sig.

Siden er der opstået tvivl om, hvorvidt aftalen overhovedet har medført de planlagte besparelser. Det skriver Fagbladet 3F.

En død mus i en sengeskuffe og snuskede toiletter. Se video med eksempler på den manglende rengøring i Forsvarets lokaler.

DF: Det 'skriger til himlen'

Sagen vækker opsigt på Christiansborg, hvor ministeren før årsskiftet var kaldt i samråd. I slutningen af november, efter drøftelserne mellem ISS og forsvarschefen var stoppet, oplyste forsvarsministeren, at Kammeradvokaten nu undersøgte ‘forskellige mulige løsningsscenarier’.

Ifølge Dansk Folkeparti ‘skriger det til himlen’, hvis ministeriet i efteråret har stoppet en mulig løsning.

- Det er helt tydeligt, at ministeren og ministeriet har handlet for sent, for langsomt eller for lidt. Jeg kan slet ikke forstå den strategi, som ministeren har lagt for dagen, siger Morten Messerschmidt.

Hos Konservative mistænker forsvarsordføreren Forsvarsministeriet for at ‘forsøge at malke koen’

- Ved at holde ISS hen og dermed spare endnu flere penge på facility management. Vi har en privat virksomhed, som taber mange millioner kroner om året på den kontrakt. Samtidig går det ud over forsvarets soldater og ansatte, siger Niels Flemming Hansen (K).

Morten Messerschmidt (DF) kritiserer håndteringen af ISS-sagen og mener, at ministeriet burde have reageret før. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Samme oktoberdag som sagsfremstillingen fra ISS landede på forsvarsministerens bord, skrev en topchef fra ISS til forsvarschef Bjørn Bisserup selv.

Her opfordrede han generalen til hurtigst muligt at fortsætte drøftelserne.

- Næste skridt i vores dialog bør derfor enten være genoptagelse af vore drøftelser og meget hurtig færdiggørelse af en ophørsaftale eller etablering af en forsvarlig minimumsløsning, skrev vicedirektør Simon Kaiser.

DR Nyheder har spurgt ISS, om man i dag fortsat er af den opfattelse, at ministeriet forhindrede en potentiel løsning i efteråret.

- Sket er sket. Vi var tæt på at lave en aftale om retningen for en fremadrettet model i form af en hensigtserklæring. Men det viste sig, at sagsbehandlingen i Forsvarsministeriet ville tage længere tid end forudset. Der ligger sagen i dag, siger vicedirektør i ISS Simon Kaiser.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) understreger i en skriftlig kommentar, at kontrakten mellem ISS og Forsvaret blev lavet, før hun trådte til som minister.

- Det ændrer ikke på, at jeg sammen med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og øvrige parter er meget optaget af at finde en god løsning på de udfordringer, der har været og stadig er på området. Det skylder vi alle ansatte.

- Det er bestemt ikke nogen let opgave, og jeg kan ikke genkende billedet af, vi skulle have lagt hindringer i vejen eller blot er ude på at spare penge. Det her er ikke sort-hvidt, men handler om jura, og alle parter arbejder fortsat på en løsning.

Konservative har indkaldt ministeren til et nyt samråd om ISS-sagen. Samrådet er endnu ikke placeret i Folketingets kalender.

FacebookTwitter