Stadig uklart om mobiler giver kræft

Næsten 13.000 personer er undersøgt over ti år for at fastslå, om mobiltelefoner giver kræft. Og det giver ikke noget klart svar.

En stor undersøgelse med 13.000 deltagere har ikke kunne fastslå, om mobiltelefoner kan give kræft i hjernen.

Men efter 10 års undersøgelser er er der stadig ikke noget klart svar på, om mobiltelefoner kan give kræft i hjernen.

I en stor international undersøgelse er over 5.000 mennesker med kræft og 7.500 uden kræft blevet interviewet i forbindelse med undersøgelsen.

Forsøgspersonerne kom fra Australien, Canada, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Israel, Italien, Japan, New Zealand, Norge, Sverige og Storbritannien.

Mere grundige undersøgelser

- Ud fra resultaterne kan vi ikke konkludere, at der er nogen risiko forbundet med brug af mobiltelefoner, men det er samtidig også for tidligt at sige, at der ikke er nogen risiko forbundet med det, siger Christopher Wild, direktør i verdenssundhedsorganisationens (WHO) afdeling for kræftforskning, Iarc, der har stået for undersøgelsen.

Forskerne påpeger, at der muligvis skal mere grundige undersøgelser til for at fastslå, om der er en forbindelse mellem mobiltelefonbrug og kræft. De er i tvivl om, hvorvidt tallene er pålidelige på grund af eventuelle fejl i undersøgelsesmetoden.

5 milliarder telefoner i brug

- Vi kan ikke bare konkludere, at der ikke er nogen virkning, siger den ledende forsker i undersøgelsen, Elisabeth Cardis.

Organisationen GSM, der repræsenterer internationale mobiltelefonselskaber, siger, at Iarcs resultater igen viser, at der ikke er nogen sundhedsfarer forbundet med snak i mobiltelefonen.

Der er omkring fem milliarder mobiltelefoner i brug i verden i dag.