Stalkingofre udsættes for digitale krænkelser

Hævnporno, Facebook-chikane og overvågning via mobilen rammer borgere, der bliver stalket

Dansk Stalking Centers telefonrådgivning oplever en stigende efterspørgsel efter avanceret it-kyndig hjælp (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Personer, der bliver udsat for systematisk og vedvarende forfølgelse eller chikane, bliver ofte også udsat for digitale krænkelser som en del af stalkingen.

Det viser nye tal fra Dansk Stalking Center.

- Det vi kan se er, at stalking og digitale krænkelser hænger meget tæt sammen, siger direktør i Dansk Stalking Center, Lise Linn Larsen.

Centrets telefonrådgivning gennemførte knap 900 rådgivninger om stalking sidste år. I hver fjerde sag kom rådgivningen ind på stalking, der foregik digitalt.

De digitale krænkelser drejer sig ifølge Lise Linn Larsen om alt fra chikane via Facebook og andre sociale medier til sager, hvor stalkeren overvåger sit offer via digital sporing på mobiltelefonen.

Ifølge en undersøgelse fra Justitsministeriets Forskningskontor fra 2013 er den hyppigste form for adfærd, der indgår i et stalkingforløb, uønskede telefonopkald eller sms’er.

Men Dansk Stalking Centers rådgivning har i det seneste års tid oplevet en stigende efterspørgsel efter mere avanceret it-kyndig hjælp, der rækker ud over SMS’er og telefonopkald.

- Der er et stigende behov for råd og vejledning på it-området. Vi oplever også, at der er et stigende behov for hjælp specifikt i forhold til digitale sexkrænkelser, fortæller Lise Linn Larsen.

Voldsomme konsekvenser

Hos Røde Kors' netværk for voldsramte kvinder og børn, Qnet, møder udviklingskonsulent Mia Falconer ind i mellem også kvinder, der både bliver udsat for stalking og digitale krænkelser.

- De digitale krænkelser gør det utroligt svært at finde fodfæste i livet for dem igen, det skaber angst og utryghed, og det er en måde for den voldsøvende part at forsætte den magt og kontrol, der ligger i voldelige handlinger, siger hun.

Ifølge Mia Falconer har både kvinderne i Qnet og fagpersoner, der arbejder med voldsramte kvinder, brug for mere viden for at kunne stoppe de digitale krænkelser.

- Vi har brug for viden om, hvordan den her teknologi kan bruges i forhold til at udøve vold og hvordan vi stopper den, siger Mia Falconer.

Center ansætter it-eksperter

Hos Dansk Stalking Center er man nu igang med at efteruddanne centrets rådgivere i it-faglige spørgsmål og samtidig har centret rekrutteret en række it-specialister til en ny it-enhed.

- Det gør vi, fordi der er et kæmpe behov for det. Og for at sikre, at man som stalkingramt ikke får den forkerte rådgivning. Vi kan ellers risikere, at stalkingofre bliver rådet til med det samme at slette en app man har på sin telefon, som i virkeligheden beviser alt det, man siger, man er udsat for. Derfor er det vigtigt at have en specialiseret it-rådgivning, som har kendskab stalking, siger Lise Linn Larsen.

Ifølge Dansk Stalking Center er personer, som udsættes for digitale krænkelser, men som ikke nødvendigvis er stalkingofre, også velkomne til at søge hjælp i centrets rådgivning.

Facebook
Twitter