Stamcellebanker anmeldt for vildledning

Forbrugerrådet anmelder nu tre stamcellebanker for vildledende og mangelfuld information om nedfrossede stamceller fra nyfødte børn. Direktør i stamcellebanken Copygene, Klaus Riskjær Pedersen, afviser kritikken.

EU-kommissionens Videnskabsetiske Udvalg har tidligere overvejet at anbefale EU-kommissionen et forbud mod private stamcellebanker (© Stock exchange)

Forbrugerrådet anmelder nu de tre danske stamcellebanker Copygene, Stemcare og Activisionlife til Sundhedsstyrelsen for "vildledende" og "urimeligt mangelfuld" markedsføring.

Margrethe Nielsen, Sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, mener ikke, at man kan stole på den måde forskningen bliver fremstillet på.

- De skriver ikke fuldstændigt klart, at det her ikke finder anvendelse i særligt stort omfang endnu og sandsynligheden måske er meget begrænset, siger hun til 21 SØNDAG på DR1.

Ren science fiction

Forbrugerrådet mener, at firmaerne lokker forældre til at betale tusindvis af kroner for at få nedfrosset stamceller fra deres nyfødte barn. Håbet er, at de nedfrosne stamceller en dag vil kunne bruges til at behandle alvorlige sygdomme som f.eks. kræft og alzheimers.

Men det er ren science fiction, siger flere forskere.

- Det er lidt på samme måde, som hvis man sælger byggegrunde på Mars. Det kan man måske også få folk til at købe, og det kan da være, at man får glæde af dem for dem på et eller andet tidspunkt, men sandsynligheden er næppe stor, siger leder af Rigshospitalets blodbank, Ebbe Dickmeiss, til 21 SØNDAG.

Ikke fiktion

Finansmanden Klaus Riskær Pedersen, der er direktør i stamcellebanken Copygene, afviser kritikken.

- Da Copygene åbnede i 2004, indgav Rigshospitalet selv en anmodning om at få oprettet en biobank for navlestrengsblod hos os og fik afslag i Hovedstadsrådet. Det viser, at Dickmeiss' holdning måske ikke repræsenterer hele Rigshospitalet, siger Riskær til 21 Søndag.

- Vi fremstiller ikke luftkasteller. Hvis der i fremtiden bliver udviklet nye behandlingsformer, genterapi, hvor man kombinerer terapeutiske former med stamceller, så kan det vise sig ganske afgørende, at man har adgang til ens egne stamceller, fordi de ikke bliver afstødt af organismen, forklarer han.

Facebook
Twitter