Startup-firma sætter salgsrekord under corona: 'Det er helt sindssygt'

Flere erhvervsdrivende som frisører og tatovører opretter nu webshops.

Martin Bay Pedersen (t.v.) og Lasse Rovsing Brock ejer virksomheden Shopstart, der etablerer webshops. De mærker tydeligt, at flere mindre erhvervsdrivende som frisører, tatovører og behandlere henvender sig for at få lavet en webshop.

Normalt er dagene omkring påske højsæson for fodterapeuten Pernille Wulff.

Det er nu, solen begynder at kaste sine stråler ned over os, og vi så småt skifter fra uldne sokker og lukkede sko til sandaler og bare tæer.

Det betyder, at mange vil have fødderne gjort pæne, og det plejer at give Pernille Wulff en fuldt booket arbejdskalender.

Men et træskilt uden på døren til hendes klinik vidner om, at hendes forretning – ligesom mange andres – er hårdt ramt af coronakrisen.

Closed, står der med sirlige lyseblå bogstaver.

Siden statsministeren lukkede landet ned, har den nordjyske fodterapeut fra Aarestrup kun haft én kunde med en betændt tå i klinikken.

Derudover har der været tomt.

Det har nu fået hende til at lave en webshop. Her vil hun blandt andet sælge fodcremer og gør-det-selv-kits, så folk hjemmefra kan lave en pedicure og fjerne hård hud under fødderne.

- Når jeg ikke har mulighed for at have kunderne her, må jeg tænke i alternativer. Det ville jo ikke du, at jeg bare satte mig ned og ventede på, at der kom noget til mig, siger hun.

Normalt er Pernille Wulffs klinik fuldt booket i marts og april, men siden statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned, har hun kun haft én kunde fysisk til stede i butikken.

Pernille Wulff er langt fra den eneste erhvervsdrivende, der har etableret en webshop i et forsøg på at skabe indtjening under coronaudbruddet.

Det kan de skrive under på hos firmaet Shopstart i Herning.

Her gløder Martin Bay Pedersens telefon og mailindbakke. Han er direktør og medejer i Shopstart, som hjælper virksomheder med at etablere webshops.

I øjeblikket har de flere kunder end nogensinde før.

- Det er jo eksploderet. Vi er gået fra at lancere lige under én webshop om dagen, til at vi nu lancerer tre til fire, og nogle gange er vi oppe på fem, seks eller syv webshops per dag. Det er jo helt sindssygt, siger direktøren.

Shopstart har kun eksisteret i halvandet år, og i øjeblikket ringer Martin Bay Pedersens telefon mere eller mindre uafbrudt fra klokken 9 om morgenen til klokken 23 om aftenen.

Hans arbejdsdage slutter sjældent før midnat.

- Vi får måske ikke så meget søvn, som vi burde for tiden. Der er virkelig tryk på. Potentielle kunder henvender sig nonstop, og vi kan næsten ikke følge med, siger han og tilføjer, at han netop har ansat en ny medarbejder.

Hør Martin Bay Pedersen fortælle om nogle af de kunder, Shopstart har haft.

Travlheden bekræftes også af andre i branchen. DR har været i kontakt med hostingfirmaerne One.com og DanDomain, der ligesom Shopstart etablerer webshops.

Også her melder man om gode salgstal.

For eksempel oplyser DanDomain, at man fra februar, hvor Danmark endnu ikke var hårdt ramt af corona, til marts har haft en stigning på 200 procent i antallet af oprettede webshops.

Virksomheden Shopstart ligger i Herning og har eksisteret siden begyndelsen af 2019.

Og noget tyder på, at også flere forbrugere har fået øjnene op for nethandel. I hvert fald oplyser interesseorganisationen Foreningen for Dansk Internethandel, at mange e-handelsbutikker melder om fremgang.

Et eksempel er e-handelsgiganten Coolshop, der sælger alt fra legetøj til tamponer og haveudstyr online.

- I de 19 år, Coolshop har eksisteret, har vi aldrig nogensinde set en marts og april, der har haft den her omsætning, siger Jacob Risgaard, der er medejer af Coolshop.

Han tilføjer:

- Det, vi oplever lige nu, er decideret julehandel. Og det betyder, at vi må pakke 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Inklusiv i påsken.

Men selv om coronakrisen sikrer Jacob Risgaard og Martin Bay Pedersens virksomheder kronede dage, får det dem ikke til at finde champagnesablerne frem.

De sidder begge med blandede følelser.

- Det er svært at glæde sig over. Det er jo ligesom en boksekamp. Hvis jeg skulle slås mod en, og han faldt og slog hovedet på vej op i bokseringen, og jeg vandt på den præmis, ville det jo heller ikke føles lige så fedt, siger Jacob Risgaard, som tilføjer, at han også har investeringer i andre virksomheder end Coolshop, og at nogle af dem er ramt af nedlukningen.

I Herning er Martin Bay Pedersen påvirket af de samtaler, han flere gange om dagen har med selvstændige, der på grund af coronaudbruddet overvejer at få en webshop.

Shopstart får primært henvendelser fra små erhvervsdrivende, heriblandt frisører, tatovører og behandlere.

- Vi kan sagtens mærke, at det ikke er alle, der henvender sig, fordi de sidder og har lyst til det. De er i nød. Det er folk, som er bange for at miste det, de har bygget op. Deres livsværk.

- Situationen er for alvorlig til, at vi sidder og jubler over, at vi får mange flere kunder, end vi er vant til, slår han fast.

- Når jeg ikke har nogen kunder, har jeg ikke nogen omsætning, og når jeg ikke har nogen omsætning, har jeg ikke noget at betale til min privatøkonomi, siger Pernille Wulff, der derfor nu forsøger sig med en webshop.

Tilbage hos Pernille Wulff bærer hendes klinik, Fodmagasinet, præg af, at hun vil forsøge sig med mere onlinesalg.

Normalt står der kun få varer fremme på et par hylder i klinikken, så de kunder, der har været til behandling, kan købe en fodcreme med hjem.

Normalt går Pernille Wulffs arbejdsdag primært med at lave fodbehandlinger på kunder, nu går den med at pakke de varer, folk køber online.

Men nu er der placeret små papkasser med varer rundt om i butikken, og den hvide stol, som kunderne plejer at sætte sig til rette i, når de skal have ordnet fødder, er blevet til et pakkebord.

Hidtil har Pernille Wulff solgt lidt produkter via Facebook og Instagram. Hendes webshop har været i luften i mindre end et døgn, og der er endnu ikke rigtig kommet nogle ordrer.

Hun er dog fortrøstningsfuld.

- Jeg håber, at webshoppen kan hjælpe på vej og hjælpe mig igennem den her tid. Og så kunne det være supergodt, hvis der var noget bagefter også. At den stadig kunne køre lige så stille.

- Det skal nok gå, siger hun og afslutter sin sætning med et lille smil.

Hvem skal holde lukket?

  • Serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet. Spisesteder må dog gerne sælge take-away.

  • Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer.

  • Steder, hvor der laves sports- og fritidsaktiviteter, herunder spillehaller, lege- og badelande, svømmehaller, træningscentre, teatre og biografer.

  • Tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker, frisører og andre forretninger, hvor der leveres tjenesteydelser, som indebærer tæt fysisk kontakt til kunder. Solarier skal også være lukkede.

  • Reglerne gælder foreløbig frem til den 10. maj.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk