Staten hopper på sms-vognen

Alt for mange bliver væk fra aftaler med det offentlige, så nu indfører staten sms?er som påmindelse. Der er millioner at spare ved at minde om tider på hospitalet og hos lægen eller et forældremøde i børnehaven.

Nu tager staten også sms'er i brug for at minde om aftalte tider hos lægen og sygehuset, at lånetiden på biblioteket er udløbet eller forældremødet på skolen. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

"Husk du har tid på Ortopædkirurgisk Afdeling i morgen fredag kl. 11."

Sådan kan der måske stå i en sms, som du fremover vil få dagen før, du har en tid på hospitalet, hos lægen, til forældremøde på skolen eller når dine biblioteksbøger er ved at udløbe.

Alene på hospitalsområdet er der adskillige millioner kroner at spare, hvis flere dukker op, når de har en tid. Overlæge på Respirationscentret på Rigshospitalet Michael Laub fortæller, at på en ambulatorie-dag, hvor otte patienter er sat til undersøgelse, er der typisk to-tre, der bliver væk uden at melde afbud.

Nem-sms bliver indført

- Det er et irritationsmoment, vi kan jo sjældent bruge den tid, vi pludselig står med, til noget fornuftigt, siger Michael Laub.

Regeringen har derfor besluttet, at man nu skal oprette et system med nem-sms'er. Videnskabsminister Helge Sander forklarer, at der allerede er mange andre steder, hvor man får en påmindelse om en aftale per sms, så det vil man nu også forsøge fra det offentliges side.

Tilmelding et sted

- Der er jo millioner af kroner at spare, hvis det kan få flere til at dukke op til blandt andet undersøgelser på hospitalet og aftaler hos lægen, siger Helge Sander.

Men systemet kan også bruges til at minde folk om aftaler med en sagsbehandler eller jobkonsulent, at der kommer storskrald og at din eksamen er flyttet til et andet lokale.

Og alt, hvad borgerne skal gøre, er at melde sig til nem-sms ét sted, så bliver man nemlig automatisk meldt til alle de steder i det offentlige, hvor servicen findes.

Nem-sms starter i løbet af i år.