Staten køber cirkuselefanter for 11 millioner kroner

Fødevareministeren er blevet enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om at købe fire cirkuselefanter.

Cirkus Arenas elefanter bliver vasket af Falck i Gilleleje. Fire cirkuselefanter skal på pension, men opgaven med at finde nyt hjem til de store dyr har taget tid. Nu køber staten dem for 11 millioner kroner. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er blevet enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om at købe fire pensionerede cirkuselefanter for 11 millioner kroner.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi er kommet frem til en rigtig fornuftig løsning, så elefanterne kan få det bedre. Vilde dyr hører ikke til i hverken en stald eller en manége, og når Folketinget åbner, vil jeg fremsætte forslag om en ny dyrevelfærdslov, så vi endelig får forbudt vilde dyr i cirkus, siger Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Alle Folketingets partier står bag aftalen.

Elefanterne forbliver foreløbigt, hvor de er, mens Miljø- og Fødevareministeriet finder en god aftager, skriver de.

I halvandet år har de sidste danske cirkuselefanters fremtid været uvis, siden den daværende regering indgik en aftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om at forbyde eksotiske dyr i cirkus.

Ventetiden er blevet kritiseret og tidligere på sommeren slog elefanternes dyrlæge alarm.

Fødevareminister Mogens Jensen vil efter Folketingets åbning i oktober fremsætte et lovforslag om forbud mod vilde dyr i cirkus.

  • Her ses Cirkus Arenas tre afrikanske elefanter Lara, Djungla og Jenny i manegen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
  • I de første mange uger efter Bernhard Kaselowsky fra Cirkus Trapez købte Ramboline, sov han hos hende i stalden for at vinde hendes tillid. (Foto: Martin Dam Kristensen/Cirkus Trapez)
1 / 2

Dyreparker og zoologiske haver kan søge om elefanterne

Miljø- og Fødevareministeriet vil nu igangsætte en ansøgningsproces, hvor alle interesserede kan ansøge om at overtage elefanter vederlagsfrit fra staten.

Det er dog kun zoologiske haver og andre slags dyreparker, der kan søge, da man skal have lov til at holde elefanter.

Ansøgningerne vil blive evalueret, og elefanterne vil blive overdraget til den aftager, der kan tilbyde det højeste niveau af dyrevelfærd for elefanterne.

Som en del af løsningen vil Dyrenes Beskyttelse hjælpe med at sikre dyrenes velfærd i denne periode, samt etablere et nyt udeområde hos Cirkus Arena, så elefanterne har adgang til det fri i overgangsperioden.

Ud over håndsrækningen fra Dyrenes Beskyttelse har den nye fødevareminister, Mogens Jensen, hævet beløbet for elefanterne fra det tidligere tilbud på syv millioner kroner til 11 millioner kroner. Pengene skal dække både købet og udgifter i forbindelse med den tid, elefanterne har stået opstaldet hos de to cirkus.

Det har blandt andet trukket ud med en aftale om elefanterne, fordi man ikke har kunnet blive enige om størrelsen på kompensationen til cirkusserne for elefanterne.

Cirkus Arenas direktør, Benny Berdino, har tidligere fortalt, at han mener, at de burde få 20 millioner kroner i kompensation for elefanterne.

Opdateret med video.