Ledelsen i sundhedssektoren bør tale med deres medarbejdere om, hvilke typer af skæg det er forsvarligt at have under en corona-pandemi.
Sådan lyder det fra Statens Serum Institut, der reagerer på flere henvendelser fra ansatte i sundhedssektoren.
- Vi har lagt det ud som en henstilling til, at ledelserne italesætter det her. Der er måske nogen, der ikke tænker over, at et skæg faktisk forhindrer den optimale effekt af den maske, man har på. Fordi det bliver svært at få den til at slutte tæt, fortæller Anne-Marie Andersen, der er er hygiejnesygeplejerske hos Central Enhed for Infektionshygiejne.
Hvor meget et stort skæg svækker effekten af maskerne, ved Statens Serum Institut dog ikke.
- Det kender jeg ikke til, at der er lavet undersøgelser på, men den almindelige viden er jo, at en maske skal slutte tæt til, hvis den skal virke optimalt, siger Anne-Marie Andersen.
I henstillingen fra Statens Serum Institut er der vedlagt en oversigt over, hvilke skægtyper der godt kan forenes med sikker brug af kirurgiske maske og åndedrætsværn, og hvilke der ikke kan.
Særligt vigtigt med en maske
Selvom anbefalingen gælder for alle masker, der bruges i sundhedssektoren, så er det særligt en type af maske, hvor det giver mening, at skægget minimeres, fortæller professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.
- Skæg er et problem, hvis man skal bruge en FFP3-maske, der skal slutte helt tæt til ansigtet. Hvis man skal bruge den rigtigt, så skal man ikke have fuldskæg, siger han.
FFP3-maskerne er udstyret med et filter, som luften skal igennem. Derfor er det meget vigtigt, at det slutter så tæt, at der ikke kommer luft ind fra andre steder.
Når det kommer til de mere almindelige 2R-masker, der for eksempel bruges under operationer, er Lars Østergaard knap så skråsikker.
- Jeg kender ikke til nogen studier, der peger på, hvor meget reel betydning skæg har, når man bruger 2R-maskerne, siger han.
Læge lader skægget stå
En af de mænd, hvis skægvækst falder i kategorien af skæg, der ikke kan forenes med sikker brug af kirurgisk maske og åndedrætsværn, er Eske Roth. Når han til daglig møder ind som læge på Radiologisk Afdeling på Skejby, er det med et solidt fuldskæg under masken af typen 2R.
Han har intet fået at vide om skægget fra hospitalets ledelse, og derfor ser han heller ingen grund til, at det ikke skulle forblive på hans ansigt. Heller ikke selvom, at han selv beskriver sit arbejde som et med relativt stor patientkontakt.
- Jeg overvejer absolut ikke at fjerne mit fuldskæg. Hvis man bare holder en god hygiejne i det hele taget, gør det ikke den store forskel i de situationer, som jeg er i.
- Hvis der kommer noget frem om, at det ikke er forsvarligt at bruge maske med mundbind, så må jeg jo overveje det der.
Hvad gør du, hvis der kommer en anbefaling om, at I skal være glatbarberede?
- Puha, nu har jeg jo ikke lige det mest veludviklede kæbeparti, så jeg er faktisk meget, meget glad for mit skæg, som jeg har det nu. Men hvis der kommer noget forskning, der viser, at skægget gør en meget stor forskel, så må jeg jo fjerne skægget, siger Eske Roth.
Han har endnu ikke haft behov for at bruge en FFP3-maske i sit arbejde, men han anerkender dog, at de stiller et andet krav til skæglængden.
- Lige præcis med FFP3-maskerne kan der være et problem, hvis man er inde ved aktivt smittede. Det er det eneste sted, jeg kan se en grund til det, siger han.
Intet skæg er altid at foretrække
Selvom Lars Østergaard ikke kender til den forskning, som Eske Roth efterlyser, så er en hårløs kind alt andet lige bedre for et mundbind.
- Jeg kender som sagt ikke til noget forskning, men det er nok trods alt bedre at være glatbarbarberet, når man skal bruge en maske.
Selvom anbefalingen fra Statens Serum Institut giver god mening, så er det ikke sådan, at alle danske mænd bør styrte hjem og fjerne skægget inden næste tur i dagligvarebutikken.
- Du vil nok primært blive smittet via dine hænder eller dine øjne, og så skulle mundbindet primært være for at beskytte andre, og der tror jeg egentlig, at det virker helt fint, selvom du har stort skæg, siger Lars Østergaard.
På Radiologisk afdeling i Skejby virker 'problemet' med medarbejdernes skægvækst også relativt begrænset.
- Der er ikke mange andre end mig med fuldskæg på min afdeling, siger Eske Roth.
Hvor glad er du egentlig for dit skæg?
- På en skala fra 1 til 10 vil jeg nok sige 9,5. Jeg har haft skæg, siden jeg var femten!, afslutter Eske Roth.