Tema Zikavirus

Statens Serum Institut: Gravide kan fortsat rejse til områder med zika-virus

Gravide og andre skal beskytte sig mod myggestik med spray, olie og lange klæder.

Husk myggespray, myggeolie, lange bukser, lange ærmer og myggenet om natten, hvis du skal til 14 lande i Syd- og Mellemamerika. (Foto: Nelson Almeida © Scanpix)

De amerikanske sundhedsmyndigheder advarer nu gravide kvinder mod at rejse til 14 lande og områder i Syd-og Mellemamerika.

Advarlsen kommer, fordi myg i landene har den såkaldte zika-virus, der er under mistanke for at give fosterskader.

Men danske gravide kan fortsat rejse til de pågældende lande, lyder det fra Statens Serum Institut.

- Indtil videre fraråder vi ikke rejser til områder med zika-virus, men vi råder folk og særligt gravide til at beskytte sig godt mod myggestik, siger Anders Koch, afdelingslæge og forskningsleder på afdeling for infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Han fortæller, at folk bør beskytte sig mod zika-virus på samme måde, som de beskytter sig mod myggestik.

- Man kan ikke vaccinere mod den virus, men man kan beskytte sig mod myggestik. Det vil sige myggespray, myggeolie, lange bukser, lange ærmer og myggenet om natten, siger Anders Koch.

Zika-virus overføres fra myg til mennesker og er en relativ mild sygdom for andre end gravide.

- Det giver influenza-lignende symptomer som feber, ondt i led og muskler, udslæt og røde øjne. Men det ser ud som om den også kan give fosterskader, og det er derfor, de amerikanske myndigheder udsender en advarsel, siger forskningslederen.

  • Fakta: De amerikanske myndigheder advarer mod at rejse til: Brasilien, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela og Puerto Rico, skriver BBC.
  • Den amerikanske advarsel kommer efter, at en nyfødt var hjerneskadet ved fødslen på et hospital i Hawaii. Moderen havde under sin graviditet boet i Brasilien, hvor hun formentlig fik zika-virus, skriver CNN.
  • Brasilien har det største udbrud af zika-virus. Siden oktober er omkring 3.530 babyer ifølge BBC blevet født med mikrocephali, som ifølge BBC kan føre til små hoveder og en underudviklet hjerne.