- Næsten ligegyldigt, hvordan vi ser på tallene, så ser det godt ud, og vi har en faldende kurve.
Sådan lyder det fra Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut (SSI), om de seneste corona-tal herhjemme.
- Vi kan alle sammen være rigtig glade for de tal, som vi ser nu, og de tal vi faktisk har set siden 16. december. Vi kan se på det daglige antal positive, der er faldet, og vi kan se det på positivprocenten, siger han.
I grafen nedenfor kan du se, hvor stor en andel af dem, der er blevet testet, der er positive for coronavirus.
Og det gælder både for de såkaldte PCR-test, som vi har brugt herhjemme, siden epidemien kom til Danmark, og de nyere antigentest eller lyntest, som de også kaldes.
Også kontakttallet er faldet fra 1,2 til 0,9, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke i går.
Skal holde fast
Det betyder dog ikke, at vi skal invitere hele omgangskredsen hjem til julefest og bare vente på, at samfundet igen åbner, understreger Henrik Ullum.
- Vi er i en situation, hvor vores sundhedsvæsen er presset. Det gælder i særdeleshed i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Derfor er det også vigtigt, at vi holder fast. Og det er i de gode råd om ikke at se for mange mennesker, holde afstand, og god hygiejne.
Smittetallene toppede tidligere i december måned, hvor vi dagligt slog kedelige rekorder i både antallet af smittede og indlagte. Derfor blev der indført skærpede restriktioner - først kommunalt og senere i hele landet.
Og den situation fik igen danskerne til at tage restriktionerne til sig, forklarer Michael Bang Petersen, der er professor ved statskundskab på Aarhus Universitet, og som løbende har studeret vores adfærd under coronaepidemien.
- Man har fået en erkendelse af, at det faktisk er en alvorlig situation, som vi står i.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Tallene skal meget længere ned
Selvom tallene altså går den rigtige vej, så er der stadig langt til, at vi når lyset for enden af tunnellen.
Det siger Rune Hartmann, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet.
- Fordi det er så højt oppe, så skal vi have kontakttallet under 1,0 forholdsvist længe for at bringe det ned, og vi skal meget under de tal, vi har i dag, før vi kan begynde at slappe af.
Derfor er det også alt for tidligt at snakke om, hvornår og hvordan vi kan åbne det delvist lukkede samfund op igen, siger Henrik Ullum.
- Vi er nødt til at kigge lidt tilbage på den kurve, som vi så op til nedlukningen, hvor vi så en voldsom eksponentiel vækst. Det er det, vores sundhedsvæsen lider under nu. Vi skal langt ned i smittetallene, hvis vi skal åbne helt op igen.