Statens Serum Institut: Mink med muteret virus kan ødelægge effekten af vaccine

Minkfarme kan udvikle sig til "virusfabrikker", der kan hæmme vacciner, forklarer overlæge.

Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut forklarer bekymringen for mutationer i minkbesætninger. Video: John Johansen.

De virus-mutationer, der har udviklet sig i smittede mink i Nordjylland, kan risikere at ødelægge arbejdet med at udvikle en corona-vaccine.

Det slår Statens Serum Institut fast, efter at det har vakt kritik, at myndighederne i øjeblikket slår hårdt ned og afliver både syge og raske minkdyr.

Minkene i Nordjylland er nemlig smittet med en særlig variation af coronavirus, og den samme mutation er fundet hos smittede mennesker i området, fortæller overlæge Anders Fomsgaard, ansvarlig for virusforskning og udvikling hos Statens Serum Institut.

- Bekymringen er, at virus muteret i de her mink kommer ud i samfundet og smitter mennesker med en virusstamme, som er ufølsom over for de vacciner, som man udvikler, siger han og tilføjer:

- Det er jo vaccinerne, der jo skal 'redde os' og gøre det ud for den flokimmunitet, så vi kan vende tilbage til en anden normal.

Mink aflives i sikkerhedszone

De foreløbige tal viser, at 80 minkfarme, primært i Nordjylland og dels i Midtjylland, er smittet med covid-19. Myndighederne har derfor besluttet, at alle mink på farme inden for en radius af 7,8 kilometer af en smittet minkfarm skal aflives.

En af årsagerne til forsigtigheden er altså ifølge Statens Serum Institut risikoen for mutationer.

- Vi ved, at virus muterer, og vi ved, at mink smitter mennesker, lige så vel som mennesker smitter mink. Og vi ved, at der er over 150 medarbejdere på minkfarme, der er smittet, og at de minkvarianter er ude i samfundet i Jylland, siger Anders Fomsgaard, der frygter, at minkfarmene kan udvikle sig til "virusfabrikker".

- Det er et stort reservoir at have af mink, 10.000-15.000 styk per farm. Og vi har set, at der i mink sker nogle mutationer af virus, som kun sker i mink og ikke i mennesker. Og de mutationer bliver der flere og flere af, jo flere farme, der er inficeret, siger han.

Han forklarer, at man har set mutationer i det protein, de såkaldte 'spikes', der sidder på overfladen af virus.

- Det er her, de antistoffer fra alle de her vacciner, der er ved at blive testet, skal binde og neutralisere virus, siger Anders Fomsgaard.

Minkfarmerne i Nordjylland er vrede over, at sikkerhedszonen er sat til 7,8 kilometer, hvilket betyder, at tusindvis af deres raske mink nu er ved at blive aflivet.

Minister: Vigtigt argument

Fødevareminister Mogens Jensen (S), siger, at der ligger 'tungtvejende grunde til', at myndighederne afliver de mange mink. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Christiansborg mener blandt andre miljø- og landbrugsordfører fra Dansk Folkeparti, Lise Bech, at grænsen er sat for højt og for vilkårligt. Men fødevareminister Mogens Jensen (S) forsvarer strategien. Han siger, at beslutningen om at slå minkene ned først og fremmest er truffet for at forhindre smittespredning, men:

- Det er klart, at det, at der ligger en risiko for en mutation, som kan gøre en vaccine ubrugelig, selvfølgelig også er et vigtigt argument.

Han siger, at både minkbranchen og politikerne på Christiansborg er blevet informeret om, at risikoen for mutationer også var en del af beslutningsgrundlaget.

- Så det er ikke ny viden, men det er klart, at det ikke har været fremme i medierne, så kraftigt, som det er nu. For der kan man jo se, at der ligger tungtvejende grunde til, at vi gennemfører den strategi, vi gør nu, hvor vi afliver mink også i en omkreds på 7,8 kilometer, siger Mogens Jensen.