Statens Serum Institut: Samlet smittetal bliver uden lyntest

Lyntest bliver ikke en del af dagens corona-smittetal, men tallene får senere på ugen en separat tabel, oplyser SSI.

Inden ugen er omme, kan 50.000 danskere blive lyntestet, siger Falck. (Arkiv) (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Det seneste døgn er 2.642 personer registreret smittet med coronavirus.

Sådan skrev vi i går, da dagens smittetal blev offentliggjort af Statens Serum Institut (SS).

En sætning, danskerne har vænnet sig til og til dels levet efter, siden coronavirus gjorde sit indtog i Danmark i marts måned.

Smittetallene er nemlig med til at vise, hvordan det går med at kontrollere epidemien herhjemme. Fremover kommer opgørelsen dog til at se en smule anderledes ud.

Det skyldes, at Falck og Danske Regioner fredag indgik en aftale, der betyder, at 50.000 danskere kan få en såkaldt lyntest gratis og uden tidsbestilling.

De smittede, der bliver fundet ved lyntest, kommer dog ikke til at fremgå i de samlede tal for antal registrerede smittede, oplyser SSI til DR.

- De omtalte tests indgår ikke i dagens smittetal endnu. Vi har en løsning på vej til digital indrapportering. Og vi vil i løbet af denne uge begynde at få tallene indrapporteret manuelt og opgjort i en separat lille tabel på hjemmesiden, skriver de.

Danskerne har allerede taget tilbuddet om gratis lyntest til sig, hvilket kunne ses på lange køer hos Falcks teststeder rundt omkring i landet.

Lørdag fik 207 ud af 4.892 testede hos Falck besked om, at de var smittede. I går var 262 ud af 6.168 testet positive.

  • Der var lange køer flere steder i landet ved ved Falcks mobile testcenter - også her i Hvidovre i lørdags. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Køerne snoer sig frem mod Falcks testcenter i Hvidovre. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
1 / 2

Skal opdeles

Og det giver god mening at opdele de to testtyper, de normale PCR-test, som vi kender fra de hvide testcentre, og de lyntest, såkaldt antigentest, der nu tilbydes hos Falck.

Det mener Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk biologi og epidemiforsker ved Roskilde Universitet.

- Vi bruger både test til at finde smittede, men også til overvågning af, hvordan det går med smitte i samfundet. Og til det sidste skal man passe på med at blande dem, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Lyntestene har nemlig fået kritik for kun at have en følsomhed på omkring 60 procent, som det blandt andet fremgår af et fransk studie.

- Lige nu finder vi omkring 3.000 smittede ud af 100.000 med PCR-test. Hvis vi regner med kun at finde seks ud af ti med lyntest, så ville det være 1.800. Så blander man dem, får man forvirret billedet af, hvordan det går med epidemiens udvikling, fortæller Viggo Andreasen.

Bliver klogere på følsomhed

Falck og andre private udbydere af lyntest mener dog, at deres lyntest har mere end 90 procents nøjagtighed.

Lone Simonsen, professor og pandemiforsker ved Roskilde Universitet, sagde i går, at vi nok befinder et sted midt imellem de to tal.

- Jeg har set tre studier fra Norge og USA, og de er meget bedre end de laboratorie-baserede testresultater. De siger mellem 80 og 90 procent. Hvis man tester positiv, er man positiv. Tester man negativ, er man formodentlig negativ, sagde hun i går.

Når vi for alvor får gang i lyntest herhjemme, bliver vi også hurtigt klogere på, hvor nøjagtige de er, forklarer Viggo Andreasen.

- I løbet af en uges tid, så har vi et godt billede af det.

Falck er i fuld gang med at åbne testcentre i hele landet, og man vil i denne uge være klar til at lynteste 50.000, som aftalen med Danske Regioner lyder på.

Og selvom det er går meget hurtigt med at få sat faciliteter op og trænet personale, så kan borgerne være trygge ved, at testene bliver udført forsvarligt, siger Jakob Wohlgemuth, der er regionsdirektør for Falck på Sjælland.

- Vores supervisere og instruktører, som bistår med det her, har en faglighed af høj karakter. De godkender ikke nogen, som ikke er klar til opgaven. De skal sige god for dem, før de får lov til at håndtere en borger.

Facebook
Twitter