Statens tilskud til folkekirken eksploderer

Statens tilskud til folkekirken er steget fra 734 millioner kroner til over 1 milliard kroner på tre år, uden at det er noget politikerne har besluttet. Det er noget rod, siger S.

Statens tilskud til folkekirken er steget voldsomt, uden at der er tale om en politisk beslutning. (© DR)

På kun tre år er statens tilskud til folkekirken vokset fra 734 millioner kroner i 2006 til godt en milliard kroner i 2009. Det viser regeringens forslag til finanslov for det kommende år.

Stigningen skyldes skattetekniske forhold og ikke en politisk beslutning, siger Venstres kirkeordfører, Per Bisgaard.

Statstilskuddet for 2009 på i alt 1023 millioner kroner går til løn til præster og provster, pension og en økonomisk kompensation på 324 millioner kroner.

Skadesløs folkekirke

Kompensationen blev indført i 2004 for at holde folkekirken skadesløs, når anden lovgivning påvirker kirkeskatten, og det har der været flere eksempler på de senere år. Derfor er kompensationen vokset fra 86,8 millioner kroner i 2006 til 324,2 millioner kroner i 2009.

Det er især beskæftigelsesfradraget, som blev indført i 2004, der er årsagen til den kraftige stigning. Fradraget betød, at kommuner, amter og folkekirkes skatteindtægt faldt, og da det blev forøget i 2008, blev virkningen forstærket.

Uden det forhøjede statstilskud havde det været nødvendigt at hæve kirkeskatten tilsvarende, men den tidligere kirkeminister Tove Fergo (V) besluttede, at skattestoppet også skulle gælde for landskirkeskatten og henstillede samtidigt til, at de lokale kirkeskatteprocenter blev holdt i ro.

Det er totalt ulogisk

Socialdemokraternes kirkeordfører, Karen Klint, bekræfter, at det aldrig er blevet politisk besluttet, at statstilskuddet til folkekirken skulle vokse. Hun kalder kompensations-ordningen for "noget rod".

- Det virker totalt ulogisk, at fordi man rører ved skatteforhold eller arbejdsmarkedsforhold, så får det en afledt virkning på folkekirkens medlemsbidrag. Det var bedre, hvis man havde et medlemskontingent, der ikke var følsomt over for skattelovgivningen, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk