Statsadvokat anker ikke frifindelsen af Solhaven

Statsadvokaten i Viborg anker ikke dommen, hvor 12 mænd fra opholdsstedet Solhaven blev frifundet for vold mod 20 unge.

Opholdsstedet Solhaven er gået konkurs på grund af straffesagen, og forstanderen har varslet et erstatningskrav. (Foto: Mette Nielsen © Scanpix)

Statsadvokaten i Viborg har besluttet ikke at anke dommen, hvor 12 mænd fra opholdsstedet Solhaven blev frifundet for vold mod 20 unge.

Retten i Aalborg frifandt 28. januar forstander Søren Virenfeldt og 11 ansatte for alle anklager om mishandling, ulovlig tvang og vold.

Ifølge statsadvokat Jan Reckendorff bliver sagen ikke anket, fordi der ikke er tilstrækkelig sikker udsigt til, at landsretten vil komme til et andet resultat end byretten.

Forklarede troværdigt og detaljeret

Retten fastslog, efter en maratonlang retssag med over 50 retsmøder, at der ikke var beviser for tiltalen.

Mange af de unge har forklaret troværdigt og detaljeret om det, de mente at have været udsat for. Men deres forklaringer kan ikke stå alene som bevis, afgjorde retten.

Der var stort set ingen vidner, der ikke havde forbindelse til enten de unge eller de tiltalte, og der var heller ingen tekniske beviser.

Varsler erstatningskrav

Forsvarerne har under retssagen beskyldt politiet for overfladisk efterforskning, og forstanderen har varslet et erstatningskrav i millionstørrelsen, fordi Solhaven gik konkurs på grund af straffesagen.

Statsadvokaten har i sin vurdering lagt særlig vægt på, at byretten enstemmigt har afvist, at de tiltalte var skyldige, at forholdene ligger flere år tilbage, og at der ikke er beviser, for eksempel i form af oplysninger fra læger.

/ritzau/