Statsadvokat: Bombetrusler skal straffes hårdere

Bombetrusler straffes med 20-30 dages betinget fængsel i snit. Det er alt for lavt, mener landets statsadvokater, der vil have straffen hævet til tre måneders fængsel.

- Bombetrusler bliver taget meget mere alvorligt i dag, og det, synes vi, skal afspejle sig i straffen, forklarer Jakob Berger Nielsen, vicestatsadvokat i Viborg. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

De kan rydde skoler, forsinke togtrafikken, lukke lufthavne og skræmme livet af en hel befolkning. Men alligevel modtager afsendere af bombetrusler ofte kun domme på 20 til 30 dages betinget fængsel.

Og det er alt for lidt, mener landets statsadvokater.

- Vi ser rigtig mange af de her typer sager efterhånden, og det skyldes ikke mindst, at verden har forandret sig. Vi står over for et andet trusselsbillede i dag, end vi gjorde for 20 år siden. Bombetrusler bliver taget meget mere alvorligt i dag, og det, synes vi, skal afspejle sig i straffen, forklarer Jakob Berger Nielsen, der er vicestatsadvokat i Viborg.

Hver gang en ny bombetrussel dukker op, koster det ikke bare politiet ressourcer. Det koster også samfundet, som må stoppe op og vente på, at gaden er ryddet igen og store summer i tabt arbejdskraft.

- Det er jo et stort apparat, der rykker ud hver gang. Og vi snakker om banegårde, der må lukkes og eksamener, der må aflyses. I alt er det rigtig mange gode samfundskroner, som vi kunne bruge på noget andet, siger han.

Bombetrusler skal koste tre måneder bag tremmer

Derfor besluttede et fagudvalg under Statsadvokaten allerede i juni måned sidste år, at landets anklagere skulle gå efter at få længere straffe for bombetrusler.

Og egentlig burde det ikke være noget problem at få straffen for bombetrusler sat op. De to paragraffer, der oftest bruges til at dømme nogen for at fremsætte bombetrusler har en strafferamme på henholdsvis 3 måneder og 2 år. I de mest alvorlige sager kan straffen endog komme op på seks års fængsel.

- Vi kan jo se, at der er muligheder i strafferammen, så vi har prøvet at gå efter hårdere straffe i landsretten, siger Jakob Berger Nielsen.

Men sådan er det ikke gået.

Dommere vil ikke straffe hårdere

I vinteren 2012 slap en ung mand og kvinde med straffe på henholdsvis 30 og 20 dages betinget fængsel for bombetrusler mod Handelshøjskolen i Aarhus.

Bombetruslen betød, at en nærliggende børnehave med 50 børn måtte evakueres og hele området spærres af, mens politiet ledte efter sprængstof.

Samme straf fik en 18-årig mand fra Slagelse Gymnasium, der fik sin skole lukket ned med en bombetrussel sidste år.

Taber ankesager om højere straf

I de to tilfælde har statsadvokaterne anket afgørelserne fra byretten til landsretten i håb om, at det ville udløse hårdere straffe. I begge tilfælde har landsretten dog valgt at fastholde straffen.

- Vi må bare konstatere, at landets dommere ikke er enige med os i, at der skal straffes hårdere.

Derfor ser Jakob Berger Nielsen kun to veje til, at trusler om bomber skal straffes hårdere:

Enten skal politikerne ændre lovgivningen. Eller også skal Højesteret tage en sag op og sætte en ny præcedens for bombetrusler, der kan påvirke by- og landsrettens afgørelser.

- Derfor forsøger vi at finde en sag, der kan føres i Højesteret. Indtil videre har vi dog ikke fundet den rette, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk