Statsadvokat: Lovligt at betjente skød Omar El-Hussein

Det var nødvendigt og forsvarligt, at politiet skød og dræbte Omar El-Hussein, der stod bag terrorangrebet i København.

Det var her på Svanevej i Nordvest i København, at Omar El-Hussein blev skudt af politiet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det var nødvendigt og forsvarligt, da to betjente i februar 2015 skød og dræbte Omar El-Hussein.

Det slår statsadvokat i København, Lise-Lotte Nilas fast i en undersøgelse af forløbet.

- De dræbende skud mod El-Hussein var lovlige, nødvendige og forsvarlige. Politifolkene måtte med rette tro, at El-Hussein skød imod dem i den hensigt at dræbe dem. Derfor var det lovlig magtanvendelse inden for rammerne af lovlig nødværge og politilovens bestemmelser om brug af skydevåben,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Både Den Uafhængige Politiklagemyndighed og Statsadvokaten er nu færdige med hver deres undersøgelse af, hvad der skete tidlig morgen den 15.februar, hvor Omar El-Hussein var i skududveksling med politiet på Svanevej i Nordvest i København. Begge undersøgelser finder, at politiet handlede korrekt.

- Efter en samlet vurdering af situationens alvor og farlighed, finder jeg ikke grundlag for at tilsidesætte polititjenestemændenes vurdering af, at anvendelse af skydevåben var nødvendig og forsvarlig. Det bemærkes i den forbindelse, at de kriminaltekniske undersøgelser i sagen støtter forklaringen om, at Omar Abdel Hamid El-Hussein skød mod polititjenestemændene umiddelbart efter, han blev råbt an, og at både føreren af tjenestekøretøjet og polititjenestemanden ved forenden af tjenestekøretøjet var i overhængende fare for at blive ramt af skud affyret af Omar Abdel Hamid El-Hussein, hedder det i afgørelsen.

Omar El-Hussein skød og dræbte i februar to personer under to forskellige angreb i København, der bliver betegnet som et terrorangreb.

Fem mænd har siden marts siddet varetægtsfængslet sigtet for at have medvirket til drab. Den ene blev dog løsladt i sidste uge. Der er endnu ikke rejst tiltaler i sagen, men der er reserveret retsdage til sagen med start i marts.

Facebook
Twitter