Statsadvokat: Politiet begik fejl i sag om flaskesamlere

Politiet gik for vidt, og bliver derfor tvunget til at indbringe bødesag mod ni flaskesamlere for retten.

Københavns Politi gik for vidt ved at anholde ni hjemløse flaskesamlere og konfiskere deres penge som betaling for et bødeforlæg. (Foto: Iris © Scanpix)

Københavns Politi gik for vidt, da man i august anholdt ni hjemløse flaskesamlere og konfiskerede deres penge som betaling for et bødeforlæg.

Det vurderer Statsadvokaten for København, som nu har bedt Københavns Politi om at indbringe sagen for retten, hvor en dommer skal vurdere, om de ni flaskesamlere skal straffes med en bøde eller ej.

- Som tilsynsførende myndighed i forhold til Københavns Politi mener vi, at der er begået en fejl i sagen, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich.

Søgte ly for regnvejr

De ni blev anholdt i august, efter at de havde søgt ly for et kraftigt regnvejr. Flaskesamlerene havde forsamlet sig under et halvtag i en skolegård for at undgå vandmasserne fra oven.

Det måtte de ikke ifølge Københavns Politi, som anholdt de hjemløse og sigtede dem for ulovlig indtrængen. Den slags udløser en bøde - men kun hvis man er skyldig - og politiet valgte at fratage flaskesamlerne deres penge.

Det skulle gøre det ud for den bøde, som de hjemløse efter politiets opfattelse stod til. Men efterfølgende er der blevet rejst tvivl om, hvorvidt flaskesamlerne i situationen forstod, hvad der foregik.

Tvivl om flaskesamlere forstod

Statsadvokaten vurderer, at der i sagen hersker så megen tvivl om, hvorvidt de hjemløse flaskesamlere forstod, at en straffesag mod dem var i gang med at blive endegyldigt lukket.

- Når man har vedtaget en bøde (betalt en bøde, red.), så er det principielt endeligt, og det kan ikke indbringes for retten efterfølgende, siger Gyrithe Ulrich.

Det er advokat Dorte Kynde Nielsen, som har ført sagen på vegne af flaskesamlerne. Hun har endnu ikke haft lejlighed til at læse statsadvokatens afgørelse og ønsker først at kommentere sagen, når hun har læst afgørelsen.

/ritzau/