Statsadvokaten går ind i sagen om Mærsks 80.000 tons-kemikalieudledning

Statsadvokaten har i dag bedt om at få forelagt politiets efterforskning.

80.000 tons af det miljøfarlige kemikalie Scavtreat er havnet i Nordsøen. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Statsadvokaten i Viborg har nu bedt Syd- og Sønderjyllands Politi om at få sagen omkring Mærsk kemikalieudledning forelagt.

Det sker, efter at DR Nyheder har fortalt, at 80.000 tons af det miljøfarlige kemikalie 'Scavtreat 7103' er skyllet ud i den danske del af Nordsøen uden tilladelse - og uden at nogen er blevet straffet for det.

Det er i dag blevet kritiseret fra flere politiske kanter, at politiet har lukket sagen om de 80.000 tons uden en bøde. Både Venstre, DF, Enhedslisten og Alternativet vil have miljøminister Lea Wermelin (S) til at skride ind i sagen.

Nu går så Statsadvokaten i Viborg ind i sagen. Hun har bedt politikredsen i Syd- og Sønderjylland om at forelægge sagen.

- Det er en helt naturlig opgave for en tilsynsfører som mig at spørge ind til en sag, der har været så stor fokus på i medierne, og som jeg ikke kender, siger statsadvokat Kirsten Dyrman og uddyber:

- På den måde kan jeg finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.

Afventer politiets redegørelse

Statsadvokaten er tilsynsmyndighed for politiets arbejde, og Kirsten Dyrman afventer nu en redegørelse fra politiet, før hun kan sige yderligere. Derfra kan statsadvokaten vurdere, hvorvidt der skal indledes en politiefterforskning mod kemikaliefirmaet Clariant.

Hidtil har kun Mærsk Oil været politiefterforsket i sagen, kunne DR Nyheder fortælle i går.

Siden 2017 har tre sager kørt mod Mærsk Oil for udledning af tre miljøfarlige kemikalier. To af sagerne har allerede udløst bøder til en værdi af 500.000 kroner til virksomheden. I denne sag, som handler om de 80.000 tons Scavtreat i havet, er der ingen straf.

Mærsk Oil har forklaret, at det var leverandøren, kemivirksomheden Clariant, der har fejldeklareret kemikaliet, og på den måde kunne Mærsk Oil ikke vide, hvor skadeligt for miljøet, kemikaliet var, da det endte i havet.

Kemivirksomheden Clariant har i en undersøgelsesrapport bekræftet, at en unavngiven medarbejder har fiflet med kemikaliets indhold og deklaringen af det. På den måde blev både Mærsk Oil og Miljøstyrelsen vildledt til at tro, at kemikalet var mindre skadeligt for miljøet, end det egentlig var.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti har spurgt miljøminister Lea Wermelin (S), hvorvidt kemikalieleverandøren Clariant - i lighed med Mærsk Oil - burde blive politianmeldt i sagen af Miljøstyrelsen.

Miljøministeren har ikke ønsket at svare endegyldigt på dette på nuværende tidspunkt. I stedet har hun indkaldt ordførerne i sagen til et møde efter sommerferien.

Kemivirksomheden Clariant har ikke ønsket at stille op til interview. Heller ikke Syd- og Sønderjyllands Politi har ønsket at give interview om efterforskningen.

Facebook
Twitter