Statsadvokaten genåbner efterforskningen i Tibetsagen

Statsadvokaten vil have ny efterforskning mod politiet i Tibetsagen.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed skal endnu en gang undersøge, om der er betjente, som overtrådte loven under det kinesiske statsbesøg i 2012. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) skal genåbne deres efterforskning af politiets ageren under det kinesiske statsbesøg i 2012 og de efterfølgende besøg i 2013 og 2014.

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at der er fremkommet nye dokumenter, som i går fik Justitsministeriet til at genåbne Tibet-kommissionen og udvide den til at omfatte alle officielle kinesiske besøg siden 1995.

- Der er fremkommet oplysninger om, at der hos flere myndigheder er fundet nye dokumenter, der muligvis kan have en betydning for vurderingen af Tibetsagen. Derfor finder jeg det rigtigst at anmode Den Uafhængige Politiklagemyndighed om at genoptage efterforskningen, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed retter sig efter Statsadvokatens anbefaling og genåbner sagen, bekræfter direktør Kirsten Dyrman over for Ritzau.

- Vi skal nu i gang med at rekvirere materiale, siger hun.

Over for P1 Orientering stod flere politiledere frem og fortalte, at det har været fast praksis under alle officielle besøg, at politiet skærmede demonstranter ved kinesiske besøg.

- Det var ikke exceptionelt i 2012. Det er en praksis, som har eksisteret, lige siden jeg kan huske, når vi har kørt med kinesiske premierministre, eller hvem det ellers var. De måtte ikke visuelt se demonstranter, bannere og flag, sagde den daværende motorcykeleder, Ole Kahr til P1 Orientering, hvilket blev bakket op af den daværende hundeleder, Henning Dahl.

Skal straffesag udskydes?

I Tibet-kommissionens konklusion om statsbesøget i 2012 lød der kritik mod to mellemledere i Københavns Politi. Der er dog ikke blev rejst en straffesag mod hverken vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé.

De to betjente er til gengæld tiltalt for at have løjet i byretten.

Efter at der er kommet nye oplysninger frem om, at Tibet-kommissionen ikke fik adgang til flere mails fra Rigspolitiet og flere ministerier, har de to politifolks advokater, Anders Neméth og Martin Cumberland, plæderet for at straffesagen skulle udskydes.

I statsadvokatens pressemeddelelse fastholder man dog, at der skal holdes et møde - der ifølge DR Nyheders oplysninger foregår på tirsdag - hvor man skal tale om, hvornår sagen skal berammes.

- Det kan på det foreliggende grundlag ikke udelukkes, at der i den fortsatte efterforskning kan fremkomme nye oplysninger, som kan få betydning for rettens vurdering af straffesagen. Jeg ønsker imidlertid at fastholde mødet i byretten, således at muligheden for berammelse kan blive drøftet med retten og forsvarerne, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.