Statsministerboligen får 'make over' til 3,6 millioner

Marienborg skal være et udstillingsvindue for dansk design og kunst, oplyser Statens Kunstfond.

Et ungt brødrepar har fået opgaven med at sætte Marienborg i stand indvendigt. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Siden 1962 er der ikke sket meget på indretningsfronten på Marienborg, der er den siddende statsministers officielle bolig.

Ambitionen er tårnhøj hos Statens Kunstfonds formand, Michael Bojesen, når han skal beskrive, hvorfor embedsboligen skal have et ansigtsløft i millionklassen.

- Marienborg skal give et tidssvarende, nuanceret billede af Danmark, og et signal om, at kreativitet og innovation er et afgørende råstof for landet i fremtiden.

Marienborg gennem tiden

Marienborg blev opført i 1745 som sommerbolig for søofficer og direktør for Asiatisk Kompagni Olfert Fas Fischer.

I 1943 overtog erhvervsmand Christian Ludvig David stedet.

Siden 1962 har Marienborg været embedsbolig for Danmarks statsminister. Viggo Kampmann var den første, som rykkede ind.

Statsministeren må gerne bo på Marienborg, men det har alle ikke valgt. Lars Løkke Rasmussen bor fx i Nyhavn i København.

Boligen fungerer som repræsentativ bygning og til møder med udenlandske statsoverhoveder, regeringschefer, ministre og repræsentanter for erhvervslivet, foreninger og organisationer.

Indtil 2015 har statsministrene skulle betale skat for at bruge Marienborg privat. Men det fik Lars Løkke Rasmussen ændret, da Folketinget vedtog, at den siddende statsminister kan overnatte uden at blive trukket ekstra i skat.

Kilde: Statens Kunstfond

Fornyelsen af Marienborg bliver en realitet med 3,6 millioner kroner fra "A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Der er allerede hyret et designfirma til opgaven med at indrette boligen med masser af dansk design, danske møbler og kunst.

Det er arkitekt- og designfirmaet Studie 0405 med brødreparret Nikolaj og Mathias Mentze i spidsen

- Vi er rigtig stolte og glade for, at Statens Kunstfond og Statsministeriet har tillid til, at vi kan klare en så omfattende og spændende opgave. For unge designere som os er det en mulighed for at vise, hvad vi kan bidrage med, lyder det fra brødreparret.

Unge talenter

Det var et bevidst valg, at indretterne skulle være unge talenter, siger Formand for Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design, Anne Blond.

- Ved at lukke unge talenter ind et sted som Marienborg, viser man ikke alene et mod til at satse på det nye, man kommunikerer også de værdier, Danmark er kendt for, siger hun.

Statsministeriet ejer Marienborg, men bliver vedligeholdt af Slots- og Kulturstyrelsen.

Da istandsættelsen gik i gang, udtrykte Statsministeriet et ønske om, at gæsterne skulle have mulighed for at opleve et billede af dansk kulturtradition.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bor ikke på Marienborg, men bruger blandt andet boligen til at holde møder. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Statsministeriet søgte derfor Statens Kunstfond om rådgivning, hvilket glæder formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst, Søren Taaning, da Marienborg er et vigtigt repræsentativt sted for det officielle Danmark.

- Det giver os en unik mulighed for at bruge kunst og design til at give et billede af Danmark, siger han.

Istandsættelsen ventes at være færdig til efteråret 2018.