Statsministeren om tiltagende coronakritik: Det er forventeligt

DF og R kalder Mette Frederiksens ledelesestil under pandemien for "egenrådig" og "kynisk".

De tunge trædøre har været lukket længe.

Det er onsdag den 20. maj, og viserne på et af Christiansborgs gamle guldbelagte ure fortæller, at klokken nærmer sig 11 om aftenen.

Det er over ti timer siden, at lederne af Folketingets partier gik ind i lokalet, hvor de forhandler om at udvide fase 2 af genåbningen af det danske samfund.

Inde bag de massive døre sidder partiformændene i hestesko. I midten af bordformationen sidder statsminister Mette Frederiksen (S).

Den seneste uge har DR fulgt statsministeren på to lange arbejdsdage. Mens corona-panikken falder og samfundet åbner, stiger kritikken af hendes ledelsesstil på Christiansborg.

Flere af de andre partiformænd beskylder hende for at være egenrådig og at holde på vigtige informationer.

Forud for onsdagens forhandlinger har et flertal samlet sig uden om hende. De borgerlige partier, Radikale Venstre og Alternativet er kommet med et fælles forslag til at fremskynde genåbningen af Danmark.

Morten Østergaard, formand (RV), Alex Vanopslagh, formand (LA), og Nye Borgerliges leder Pernille Vermund får sig en snak under en af pauserne i onsdagens genåbningsforhandlinger.

Ét af elementerne i forslaget er at lempe det midlertidige indrejseforbud. Grænselukningen er altså en af de ting, der er på forhandlingsbordet onsdag.

Men hvad siger Mette Frederiksen til kritikken af hendes ledelsesstil. Er der noget, hun ville have gjort anderledes? Hvordan ville hun selv have det med at sidde i opposition lige nu?

Det har vi spurgt hende om.

Men lad os først se nærmere på, hvad kritikken af hende går på.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at statsministeren ikke har været god nok til at dele vigtige informationer med de øvrige partiledere.

- Når man kigger tilbage på det forløb, vi har været igennem, synes jeg, det har været fuldstændig entydigt, at regeringen deler oplysninger så sent som muligt og så lidt som muligt, siger han og tilføjer:

- Jeg mener klart, hun (Mette Frederiksen red.) har været egenrådig.

Fra De Radikales leder, Morten Østergaard, er der heller ikke ubetinget ros.

- Jeg synes desværre, at vi indimellem har set en regering, som har holdt kortene tæt til kroppen, siger han.

Begge partiformænd mener, at det var rigtigt af Mette Frederiksen at lukke landet hurtigt, men kritiserer særligt manglen på vigtige informationer.

Partilederne holder pause under onsdagens forhandlinger for at spise aftensmad. De sidder to ved hvert bord. Stemningen er afslappet. Der bliver blandt andet grinet af, at statsministeren på en sejltur med Molslinjen fandt ud, at corona-lukningen ligefrem har fået hende til at savne den såkaldte 'kombardo-sang.'

For eksempel har det mødt kritik, at partierne, da de forhandlede om genåbningen den 7. maj på Marienborg, ikke vidste, at Sundhedsstyrelsen ville ændre kravet om, hvor meget afstand vi bør holde til hinanden.

Under forhandlingerne lød afstandskravet på to meter, men tre dage senere blev det sænket til én meter. Ifølge flere partiformænd ville de have krævet, at flere ting kunne åbne, hvis de havde haft den information.

- Vi forhandlede i en situation, hvor der ikke var tilvejebragt det grundlag, vi var stillet i udsigt, og hvor det var helt åbenlyst, at myndighederne traf beslutninger efterfølgende, som havde været relevante for os at kende på det tidspunkt, hvor vi skulle lave genåbningsplanen for Danmark, siger Morten Østergaard.

Statsministeren har sidenhen oplyst, at hun heller ikke kendte til det nye afstandskrav under forhandlingerne.

Et andet kritikpunkt er, at Mette Frederiksen - ifølge nogle partiledere - har villet træffe mange beslutninger selv.

Det har for eksempel skabt frustration, at hun forud for forhandlinger er gået til pressen og har fortalt, hvad hun ville genåbne nu, og hvad der måtte vente.

Det skete blandt andet, dagen før partierne skulle forhandle på Marienborg den 7. maj. Her fortalte Mette Frederiksen for snurrende kameraer, at regeringen som det første i fase 2 af genåbgningen ønskede at åbne restauranter, caféer, storcentre og sende de ældste folkeskoleelever tilbage i klasselokalet.

Kristian Thulesen Dahl kalder den slags soloudmeldinger fra statsministeren 'kyniske.' Hør ham fortælle hvorfor i videoen:

I Statsministeriet fortæller Mette Frederiksen, at hun som leder ikke ligefrem var forberedt på den krise, landet er havnet i.

- Jeg tror ikke, man kunne forberede sig forud for en situation, som den Danmark har været igennem, og som skulle vise sig at være den største krise siden Anden Verdenskrig, men man skal jo have temperamentet til at bedrive ledelse, når det virkelig gælder.

På spørgsmålet om hun kan anerkende de andre partilederes kritik, svarer hun:

- Jeg synes, det er både naturligt og forventeligt, at der er kritik af en regering, også hvad angår de politiske processer. Men helt nøgternt må man konstatere, at folkestyret har fungeret til UG i denne situation. Der har været holdt mere end 200 møder, og det har stort set været et enigt Folketing, der har truffet mange af beslutningerne, siger hun og svarer tydeligt 'ja' på spørgsmålet om, hvorvidt hun mener, hun har inddraget de øvrige partier nok.

Hvis du havde siddet i opposition, ville du så have brudt dig om, at du først fik besked om, hvad du skulle forhandle om lige inden møderne. Hvordan ville du selv have tænkt om den måde, du har ledet på?

- Når vi kigger tilbage på denne situation, er der nogle ting, der har været meget anderledes, i forhold til hvordan de politiske processer normalvis fungerer. Vi har ikke kunnet vente på en masse oplysninger. Vi har både som regering og Folketing skullet arbejde, samtidig med at virusset potentielt kunne have vokset i vores samfund. Der har vi måttet affinde os med, også mig som statsminister, at vi ikke har fået papirerne i så god tid, som vi plejer.

I videoen nedenfor kan du høre Mette Frederiksen svare på, om hun ville have gjort noget anderledes, nu hvor hun bliver kritiseret for at være egenrådig.

Onsdag aften passerede klokken 23:30, inden de ti partiledere forlod forhandlingslokalet.

Igen førte statsministeren ordet, da deres aftale skulle præsenteres for pressen.

Landets højskole-, 1.- og 2.g-elever kunne komme tilbage i skole tidligere end planlagt, fortalte hun.

Ligesom lang række andre ting - blandt andet museer, teatre og biografer måtte åbne igen.

I forhold til stridspunktet om grænsen ville den fortsat være lukket, lød det.

Partierne var dog enige om at udvide listen over såkaldte 'anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark.'

Efter pressemødet smuttede Mette Frederiksen tilbage i forhandlingslokalet for at hente sine ting. Klokken nærmede sig nu midnat, og hun rundede arbejdsdagen af med at drikke den sidste slat af en Tuborg, som stod ved hendes plads.

Se hele interviewet og reportagen fra Mette Frederiksens arbejdsdag i 21 Søndag den 24. maj.

Facebook
Twitter