Statsministeren stævnes for grundlovsbrud før Irakkrigen

Statsminister Anders Fogh Rasmussen bliver i dag stævnet for grundlovsbrud i forbindelse med Irakkrigen. Sagsøgerne mener, at det var ulovligt, da Folketinget gav tilladelse til Danmarks deltagelse i krigen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen stævnes i dag af 24 danskere for grundlovsbrud i forbindelse med Irakkrigen. (© DR)

24 danskere afleverer klokken 13:30 i eftermiddag en stævning i Østre Landsret mod statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Sagsøgerne vil have domstolens ord for, at det var ulovligt, da et flertal i Folketinget den 21. marts 2003 gav tilladelse til Danmarks deltagelse i en angrebskrig i Irak.

Hensyn til fremtiden- Af hensyn til fremtiden er det vigtigt at få slået fast, at folketingsmedlemmerne skal overholde grundloven. Der er begået et grundlovsbrud, og det skal domstolene tage stilling til. Ellers er grundloven jo et tag-selv-bord, siger advokat Christian Harlang.

Han repræsenterer sagsøgerne sammen med advokat Bjørn Elmquist.

Hvem de 24 sagsøgere er, bliver offentliggjort på et pressemøde senere i dag.

Argumenterne var usande

- Danmark var ikke under angreb, da beslutningen blev taget. Argumenterne med, at der var masseødelæggelsesvåben, som kunne ramme Vesteuropa på 45 minutter, var totalt usande, siger Christian Harlang til Politiken.

Der er sjældent grundlovssager i Danmark. Sidst var i 1998 og 1999 med henholdsvis Maastricht-sagen og Tvind-sagen.

I denne sag er det grundlovens paragraf 19, der står for skud.

Sagsøgernes hovedpointe er, at da man ændrede grundloven i 1953, blev bestemmelsen ført ajour med FN-pagten. Det betyder, at al magtanvendelse er forbudt, medmindre det sker i selvforsvar eller i forbindelse med en beslutning truffet i en sikkerhedsrådsresolution.

Og ingen af de to betingelser er opfyldt, mener de.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk