Statsministeren tror på 'nærmest normaliseret' sommer: Den må vente til august, hvis AstraZeneca ryger, siger virolog

Virolog regner med, at vi snart kan genoptage brugen af vaccine, men hvis ikke, må vi rykke 'nærmest normaliseret' sommer.

I Danmark er én person død efter at have fået AstraZeneca-vaccinen, og det skal nu undersøges nærmere, om dødsfaldet skyldes vaccinen.

- Jeg vil sige, med de erfaringer vi nu har, så er jeg mere optimistisk, end jeg har været i nogle måneder, og jeg tror på en sommer med et nærmest normaliseret Danmark.

Sådan faldt ordene fra landets statsminister, da hun torsdag holdt doorstep foran Herlev Hospital på et-året for den første, store nedlukning af Danmark.

Ordene faldt, selvom Danmark netop havde sat coronavaccinen fra AstraZeneca på pause i foreløbigt to uger efter indberetninger om alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med vaccinen.

Nu skal vaccinen undersøges, inden den igen kan bruges på danskerne. Og selvom professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, anser det som mest sandsynligt, at vi igen kan tage vaccinen i brug om et par uger, så må Mette Frederiksens 'nærmest normaliserede sommer' vente, hvis det ikke bliver tilfældet.

- Bliver vi nødt til at tage AstraZenecas vacciner ud af ligningen, så skal vi nok vente til august, inden vi ser noget, der ligner en mere normal tilværelse, siger virologen.

Hvis vi kan genoptage brugen af AstraZenecas vaccine om allerede om to uger, så mener Allan Randrup Thomsen alligevel, at man skal være varsom med at love noget, der ligner en normalisering.

- Ligegyldigt hvad, tror jeg ikke, at vi kan tale om et normaliseret Danmark i juni og juli, men vi vil nok se et mere normalt Danmark end det, vi ser nu, for så vil vi have vaccineret hovedparten af de sårbare grupper.

Taler vi om et fuldstændigt normaliseret Danmark, så har Allan Randrup Thomsen nedslående nyheder til danskerne.

- Et normaliseret Danmark vil jeg først love i slutningen af året. Men også der er en del usikkerheder. Jeg tør for eksempel ikke sige, om vi kan rejse, som vi plejer, siger han.

Statsministeriet er ikke vendt tilbage på DR Nyheders spørgsmål om, hvad der helt konkret menes med et 'nærmest normaliseret Danmark'.

Forventer, at vi kan bruge den igen om to uger

Om to uger vil Sundhedsstyrelsen sammen med Lægemiddelstyrelsen komme med en vurdering af, om vaccinen igen kan tages i brug. En vurdering, som Allan Randrup Thomsen regner med vil falde ud til AstraZenecas fordel.

- Jeg har umiddelbart svært ved at se en sammenhæng mellem vaccinen og bivirkningerne, fordi vi har givet vaccinen til så mange og først har hørt om det her nu.

Han mener nemlig, at det er muligt at få processen overstået ret hurtigt.

- Jeg vil mene, at man godt kan lave denne her vurdering på to uger, siger Allan Randrup Thomsen.

Planerne for, hvornår vi hver især kan forvente at blive vaccineret, er sideløbende med dagens udmelding om AstraZeneca blevet opdateret i en ny version, hvor AstraZeneca er taget helt ud.

Hvis det sker, er prognosen, at alle borgere i Danmark først kan være tilbudt første skud af en vaccine senest i uge 28 og være færdigvaccineret fire uger senere - altså i midten af august.

Professor Allan Randrup Thomsen siger, at folk skal forvente et mere normalt, men ikke et normaliseret Danmark henover sommeren. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Sundhedsstyrelsen: Der er tale om en mistanke

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at stille op og svare på, om de også regner med en 'nærmest normaliseret sommer' set i lyset af dagens udvikling, men direktør Søren Brostrøm udtalte tidligere på dagen:

- Hvis vi går efter vores worst case-scenarie, så kan det være, at vi helt må undlade at bruge vaccinen fra AstraZeneca, og så må vi skyde det en periode, inden vi allesammen er færdige til sommer.

Han understreger samtidig, at stop-meldingen for vaccinen ikke er lig med, at den giver blodpropper.

- Det er vigtigt for mig at sige, at nu reagerer vi på en mistanke. Det er ikke det samme som at sige, at de her alvorlige bivirkninger med blodpropper skyldes vaccinen.

Her lagde dog ikke ikke skjul på, at meldingen om vaccinen kommer på et yderst kritisk tidspunkt.

- Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause.

Tidligere på dagen kom Mette Frederiksen med følgende kommentar til udviklingen.

- Det er rigtigt, at vi pauser brugen af vaccinen i Danmark. Den skal undersøges nærmere. Det er for tidligt at sige noget om, hvilke konsekvenser det konkret vil få.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk