Hvis statsminister Mette Frederiksen giver myndigheder udvidede beføjelser til at sætte kameraer op i det offentlige rum, vil fremtidens Danmark rykke et skridt tættere på det overvågningssamfund, andre politiske partier frygter.
Det mener Kasper Skov-Mikkelsen, direktør i Sikkerhedsbranchen.
- Forslaget er meget vidtgående, og det vil betyde langt mere tv-overvågning i det offentlige rum. Det er jeg ikke i tvivl om, siger han og påpeger, at danske kommuner har drømt om bedre muligheder for at overvåge i mange år.
Brancheforeningen, Kasper Skov-Mikkelsen er direktør for, repræsenterer virksomheder, som arbejder med alarmer, overvågningskameraer og andet sikkerhedsudstyr. Her estimeres det, at der er omkring halvanden million overvågningskameraer i Danmark.
- Vi har temmelig mange kameraer i Danmark. Det nye her er, at de vil øge overvågning i det offentlige rum. På gader, pladser og veje, hvor myndighederne ikke tidligere har haft mulighed for at overvåge i særlig høj grad, siger Kasper Skov-Mikkelsen.
Almindelig færdsel må ikke overvåges
I dag indeholder tv-overvågningsloven regler for, hvor og hvornår myndigheder, virksomheder og privatpersoner må foretage tv-overvågning.
Som udgangspunkt må der ikke være tv-overvågning på områder med almindelig færdsel.
Er det af sikkerhedsmæssige årsager eller med kriminalitetsforebyggende formål, er der dog særlige regler, der giver transportvirksomheder, banker, spillekasioner og hotelvirksomheder mulighed for at overvåge i toge, på broer, foran indgange eller ved pengeautomater.
Boligorganisationer kan også med politiets tilladelse sætte tv-overvågning op i visse områder, der faktisk benyttes til almindelig færdsel. For eksempel idrætsanlæg.
Markant mere tv-overvågning
Offentlige myndigheder må i dag også overvåge ved bygninger, når der er tale om en tryghedsskabende indsats, men der er ikke vide rammer.
Mette Frederiksen foreslår derfor i et interview i Berlingske, at politiet skal opsætte 'markant mere TV-overvågning' i form af 300 flere kameraer, mens mulighederne for at overvåge eksempelvis offentlige bygninger også skal udvides, så der ikke kun kan 'overvåges snævert'.
Desuden skal kommunerne kunne overvåge i det offentlige rum, herunder i nattelivet tæt på restaurationer, og det skal gøres obligatorisk for alle private og offentlige myndigheder at registrere TV-overvågning i politiets register, POLCAM, så kameraerne registreres et samlet sted, mener Mette Frederiksen.
En fordobling af politikameraer
Ifølge Kasper Skov-Mikkelsen sidder overvågningskameraer i dag primært i butikker, foran virksomhedsfacader og ved private hjem. Han vurderer, at 300 flere kameraer vil fordoble politiets udstyr til den type overvågning, der lige nu er installeret på offentlige pladser og veje som Jomfru Ane Gade i Aalborg, Torvet i Grenaa og Åboulevarden i Aarhus.
Kameraer på gadehjørner er dog næppe nok til at få voldsparate personer til at tænke sig om en ekstra gang, før de knytter næven, har Det Kriminalpræventive Råd tidligere sagt.
Kasper Skov-Mikkelsen fortæller, at der er meget lidt forskning på området. Han mener dog, at tv-overvågning er et afgørende efterforskningsmiddel.
- Man skal nærmere have fat i gerningmandens omklædningsrum, for du kan jo ikke rende maskeret rundt i hele København uden at tiltrække dig en vis opmærksomhed. Hvis man kan følge overvågning bedre bagud, kan man få bedre billeder af gerningsmanden, siger han.
Nærmer os overvågningssamfund
Hvad mener du om bekymringen for privatlivets fred?
- Mette Frederiksen vælger jo her at prioritere overvågning med den konsekvens, at andre, der ikke laver kriminalitet, også overvåges mere.
Er vi ved at kunne kalde Danmark for et overvågningssamfund?
- Kameraer er i dag primært for at forhindre tyveri og hærværk, så indtil videre synes jeg ikke, vi er et overvågningssamfund. Det bliver spændende at se, hvor meget der reelt ligger i den her pakke. Hvis kommuner og offentlige myndigheder begynder at benytte sig af nye muligheder, begynder vi at nærme os, siger Kasper Skov-Mikkelsen, der påpeger, at tv-overvågningsmarkedet ifølge Sikkerhedsbranchen vokser med 15 procent om året.
DR har forsøgt at få tal samt kommentar fra Rigspolitiet, men det er er endnu ikke lykkedes.
Jesper Lund fra it-politisk forening kalder Mette Frederiksens forslag for en glidebane. Han tror, der vil være borgere, som bliver utrygge med flere kameraer i det offentlige rum.