Statsministerens nytårstale: Det går næsten for godt i Danmark

Vi skal passe på at det ikke går for godt. Sådan sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen i sin nytårstale. Han kaldte de seneste års opsving for en social revolution, og manede til mådeholdenhed i de offentlige lønkrav.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen ved nytårstalen 2008 (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Danskerne skal ikke stille for store krav til offentlig service, privat forbrug og løn. Så kan den økonomiske fremgang hurtigt vendes til en nedtur.

Sådan sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen tirsdag i sin nytårstale på Marienborg.

- Ingen har glæde af at stille for store krav i dag, for at få den dobbelte regning i morgen, sagde statsministeren.

Han roste også de danske soldater i Afghanistan, og han opfordrede til at fjerne de fire danske EU-forbehold.

I nytårstalen kaldte han de seneste års opsving med rekordlav ledighed og stærk dansk økonomi for en "social revolution".

- Det går så godt, at den største risiko i det nye år faktisk er, at det kommer til at gå for godt, sagde statsministeren.

Hvis danske lønninger og udgifter stiger hurtigere end i udlandet, vokser ledigheden i en ond cirkel, som især rammer de mest udsatte grupper.

Derfor bør danskerne fortsætte 25 års samarbejde mellem arbejdsgivere og fagforeninger om en stærk økonomi, der har været bred enighed om mellem regering og opposition, sagde Anders Fogh Rasmussen.

- Lad os nu i fællesskab fortsætte den tradition og vise, at vi kan tage vare på de gode tider. Og fremtidssikre dem, sagde han.

Statsministeren sendte en særlig hilsen og tak til danske soldater fra hold 4 i Afghanistan, som har mistet fem kammerater under missionen. Danmark deltager for at forsvare frihed og fred efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001, fastslog han.

- Afghanistan må ikke igen blive et fristed for terrorister. Derfor er vi i Afghanistan. Det handler også om vor egen sikkerhed, sagde statsministeren, som henviste til drabet på den pakistanske oppositionsleder Benazir Bhutto.

EU kan i kampen mod klimaforandringer påvirke store stater som USA, Kina og Indien før FN's klimakonference i 2009 i København.

Danskerne skal være med i hjertet af Europa for at fremme vore interesser og præge Europas fremtid. Det kræver, at vi fjerner de fire EU-forbehold, som skader danske interesser og har sat Danmark på et sidespor, sagde statsministeren.

- Derfor bør vi afskaffe undtagelserne. For Danmarks skyld. Så vi fuldt ud kan være med til at træffe beslutninger om fremtidens Europa, sagde Anders Fogh Rasmussen, der roste Danmark som rollemodel for mange lande.

- Nu skal vi gøre op med os selv, om vi vil nøjes med at være model, eller vi også vil spille en rolle, sagde han.

ExternalContent

Facebook
Twitter