Statue af missionæren Egede udsat for hærværk i København

Tidligere i juni blev en statue af Hans Egede overmalet i Grønland. Nu er det samme sket i København.

  • En statue af den dansk-norske missionær Hans Egede ved Marmorkirken i København er blevet udsat for hærværk natten til tirsdag den 30. juni 2020. Hans Egede var missionær i Grønland i 1700-tallet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Ordene "decolonize" (afkoloniser, red.) hentyder til Danmarks historie som kolonimagt i Grønland, hvor Hans Egede missionerede. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Overmalingen efterforskes som hærværk. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
1 / 3

En statue af den dansk-norske missionær Hans Egede er blevet udsat for hærværk natten til tirsdag i det indre København.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.ag, som har fået oplysningen bekræftet hos Københavns Politi.

Hans Egede var missionær og kolonialist i Grønland i 1700-tallet.

Statuen er blevet påmalet ordet "decolonize" - afkoloniser - med rød maling. Den står ved Frederiks Kirke - bedre kendt som Marmorkirken.

- Sagen vil blive efterforsket som en hærværkssag, oplyser Københavns Politi til Sermtisiaq.ag tirsdag formiddag.

Tidligere i juni fik en Hans Egede-statue i Nuuk i Grønland samme behandling. Også her skrev gerningsmanden "decolonize" på monumentet.

Statuen af Hans Egede, der står og skuer ud over Nuuk i Grønland, blev tidligere på måneden overmalet med rød maling og ordene "decolonize". (Foto: Hans Peter Kleemann © Scanpix)

Hærværket affødte en del debat blandt tilhængere af og modstandere mod statuen. Nogle vil have den helt væk - andre vil have den flyttet.

Flere statuer tilmalet

Borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, hvor Nuuk ligger, har besluttet at inddrage byens borgere i beslutningen om, hvad der skal ske med statuen af den dansk-norske missionær.

Også en statue af den danske polarforsker Knud Rasmussen er blevet vandaliseret.

Tirsdag formiddag skriver TV2 Lorry således, at en byste af Knud Rasmussen i Hundested er blevet overhældt med rød maling.

Knud Rasmussen blev født i Grønland i 1879, men flyttede til Danmark som barn. Senere vendte han tilbage til Grønland på adskillige ekspeditioner.

I Hundested har hærværket affødt undren. I byen ligger Knud Rasmussen-museet, og her fortæller museumsinspektør Søren la Cour Jensen til TV2 Lorry, at Knud Rasmussen var en vellidt mand i Grønland.

Den seneste tid er monumenter af fremtrædende kolonialister flere steder i Nordamerika og Europa revet ned eller på anden måde udsat for hærværk.

Det er sket i forbindelse med protesterne mod racisme og politivold efter George Floyds død under en anholdelse i USA.

/ritzau/