Status på coronavirus lige nu

Se de nyeste tal om coronavirus i Danmark her.

(© AFP or licensors)

Coronavirusset spreder sig i Danmark og resten af verden, mens stadig flere dele af samfundet lukkes ned, og nye tiltag ændrer vores hverdag. Alt sammen for at forhindre, at smitten spredes hurtigere, end sundhedsvæsnet kan følge med.

I denne artikel kan du få det fulde overblik over de seneste tal for coronasmitten i Danmark - vi opdaterer løbende.

Hvis du vil se detaljer om udbredelsen i resten af verden, kan du klikke her.

Hvad er status i Danmark?

I graferne herunder opdaterer vi løbende antallet af indlagte per dag, det totale antal smittede og dødsfald herhjemme. Vigtigst lige nu er at holde øje med, hvor stort presset er på vores sundhedsvæsen. Myndighederne kæmper for at dæmpe smitten, så der ikke kommer flere patienter på en gang, end hospitalerne kan håndtere på en forsvarlig måde.

Der er mange grafikker i denne artikel, så det kan tage et øjeblik at loade dem. Hav tålmodighed med os.

Antallet af indlagte forventes at stige kraftigt de kommende dage og uger. Grafen herunder viser, hvor mange danskere der er indlagt på sygehus på grund af coronavirus. Tallet er ekstremt vigtigt at holde øje med, da myndighedernes største bekymring er, at hospitalerne bliver overbebyrdede og får svært ved at tage sig af alle alvorligt syge.

Sundhedsstyrelsen vurderede mandag d. 23. marts, at det vil være muligt at frigøre 940 intensivpladser med respiratorer til coronapatienter, når epidemiens første bølge topper. Derudover kan der skaffes 120 ekstra respiratorer fra bla. dyrlæger og Forsvaret. Det er sandsynligvis nok, lyder budskabet i rapporten fra Sundhedsstyrelsen.

På baggrund af de seneste tal vurderer myndighederne, at der kan blive brug for et sted mellem 830 og 990 respiratorer af gangen, når flest er syge.

De første opgørelser tyder på, at der er en overvægt af ældre aldersgrupper blandt de, der bliver indlagt. Det ses ikke helt tydeligt endnu, da mange af de første smittede var yngre mennesker, der havde været på skiferie. Men der er en tydelig tendens. Under ti procent af de, der er under 40 år, og som har fået konstateret sygdommen, er endt med at blive indlagt på hospitalet. Det ser anderledes ud for de ældste. Omkring syv ud af ti smittede blandt de over 80-årige er blevet indlagt. Her skal man selvfølgelig huske på, at der især testes personer, som har alvorlige symptomer.

Der er stadig stor usikkerhed om, hvordan situationen vil udvikle sig. De danske myndigheder vurderer, at forårets bølge af coronavirus kan komme til at koste mellem 1.680 og 5.600 mennesker livet. Til sammenligning dør omkring 1.000 mennesker under en almindelig influenzasæson.

Sundhedsstyrelsen opdaterer også løbende, hvor mange patienter, der er blevet testet og har fået bekræftet, at de har Covid-19, altså den sygdom man får af coronavirus.

Tallet giver et fingerpeg om udviklingen, men det viser ikke, hvor mange, der er blevet smittet i Danmark, for det er langt fra alle, der bliver testet.

Den første dansker blev testet positiv for coronavirus natten til torsdag den 27. februar, og den person er siden blevet erklæret rask.

I mellemtiden er flere konstateret smittet - og det første coronarelaterede dødsfald blev konstateret 14. marts. Der var tale om en 81-årig person, der i forvejen var indlagt med alvorlige sygdomme.

Det er især ældre og personer med kroniske sygdomme, der har risiko for at dø af sygdommen.

Hvem er det så, der bliver konstateret smittet?

Statens Serum Institut udgiver en daglig overvågningsrapport med alder, køn, smitteland og bopæl på dem, der er blevet testet og har fået bekræftet Covid-19. Myndighederne har dog flere gange ændret strategien for, hvem der bliver testet, derfor er det ikke sikkert, at man kan overføre tallene til smitte i hele befolkningen. For eksempel blev mange skiturister testet i en periode, og de adskiller sig aldersmæssigt fra resten af befolkningen.

Hvad er status uden for Danmark?

Coronavirusset har spredt sig over hele verden, efter at det første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i det østlige Kina.

Verdenssundhedsorganisationen WHO betegner det som en pandemi, og mange lande er reelt lukket ned. I rigtig mange lande stiger antallet af smittede meget hurtigt.

Antallet af smittede kan være en dårlig målestok til at sammenligne lande, da nogle tester langt flere mennesker end andre.

Dødstal er mere sammenlignelige, selvom de ikke er perfekte, da de jo også kræver, at en afdød bliver testet og registreret.

Her kan du se, hvor mange corona-relaterede dødsfald der har været i Danmark og de hårdest ramte lande.

Vi hører ofte budskabet om, at det er de ældre og de syge, der er de mest sårbare. De første detaljerede opgørelser af døde fra Italien underbygger denne pointe. Kun lidt over en procent af de undersøgte døde var fuldstændig sunde og raske, da de fik Covid-19. Langt størstedelen havde i forvejen kroniske sygdomme.

Du kan finde mange flere internationale tal her:

Hvornår har jeg corona, og kan jeg blive testet?

Symptomerne kan begynde at ses op til 14 dage, efter at man er udsat for smitte.

Hvis du har problemer med vejrtrækningen, feber og hoste eller er syg over flere dage, skal du ringe til lægen. Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op i venteværelset, da du kan smitte andre.

Udenfor åbningstid skal du ringe til lægevagt eller akuttelefon i din region:

  • Region Hovedstaden, Akuttelefon: 1813

  • Region Nordjylland, Lægevagten: 70 150 300

  • Region Midtjylland, Lægevagten: 70 11 31 31

  • Region Sjælland, Lægevagten for corona: 57 68 42 22

  • Region Syddanmark, Lægevagten: 70 11 07 07

Myndighederne meddelte søndag den 22. marts, at der blev indført en "mere offensiv teststrategi" i Danmark.

Det skete på baggrund af anbefalinger fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, og betød et skifte til mere omfattende brug af test.

I en periode havde den danske strategi været kun at teste personer med så svære symptomer, at de krævede behandling på sygehuset.

  • Alle med mistanke om moderat til svær Covid-19, der er blevet klinisk vurderet af en læge, skal testes.

  • Fødende kvinder, hvor der er mistanke, skal ud fra et forsigtighedsprincip testes, hvis de er visiteret til fødeafdeling.

  • Nyfødte børn, hvis de har symptomer.

  • Personer med let til moderate symptomer, hvis de varetager kritiske funktioner i sundhedsvæsenet eller i arbejdet med udsatte grupper, kan henvises til test, hvis det vurderes at være hensigtsmæssigt med en hurtig raskmelding.

  • Særlig opmærksomhed og lavere tærskel for sårbare grupper med henblik på vurdering og test.

I takt med at testkapaciteten udbygges, vil der blive plads til, at man kan teste flere, hvilket bliver nødvendigt efterhånden som epidemien udvikler sig, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Coronavirus smitter blandt andet ved håndtryk og host direkte i ansigtet.

Smitten udskilles i luftvejene, og personer, som er syge, udskiller virus, når de hoster og nyser. Hvis du er tæt på en person, som er smittet, kan viruspartiklerne inhaleres.

Viruspartikler på huden, overført ved for eksempel håndtryk, kan sprede sig til luftvejene, hvis du gnider dig i og omkring næseborene eller munden med fingrene.

Er der en vaccine på vej?

Nye vacciner er langt fra en nem opgave at få på plads. (Foto: JAMES AKENA © Scanpix)

Ja, men det vil tage mange måneder - og måske år. Trods teknologiske fremskridt er det en dyr og risikabel proces at udvikle nye vacciner. Efter sars-udbruddet i 2003 gik der 20 måneder, inden en vaccine var klar.

Lægemiddelmyndigheder verden over støtter forskere og virksomheder i hurtigt at udvikle medicin og vaccine mod coronavirus og forbereder sig på at kunne køre en godkendelse igennem så hurtigt som muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden.

I Danmark har en gruppe forskere fået dispensation til at arbejde på Panum Instituttet i København. De er i gang med at udvikle en vaccine.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Rigspolitiet, New York Times.

Præcisering: Det fremgik tidligere af artiklen, at virussets smittefarlighed vil aftage, når det bliver forår og sommer - som en almindelig influenza. Det er korrekt, at det er flere eksperters teori, men det er ikke bevist endnu.