Stejl coronastigning i Frankrig: Toprytters forældre dropper sjette Tour de France i autocamper

Michael Valgrens forældre har fem år i streg stået i vejkanten på de fleste etaper.

Michael Valgren skal køre sit sjette Tour de France fra på lørdag - for første gang uden familien i vejkanten.

Lige til det sidste har cykelrytteren Michael Valgrens forældre haft en plan om at se deres søn i det corona-udsatte Tour de France, der begynder på lørdag.

Fem år i træk har de stået i vejkanten og heppet i skyggen af deres autocamper. Men trods mange anstrengelser bliver der ikke en sjette Tour i træk for familien fra Thy.

Den mærkbare stigning i antallet af coronatilfælde i Frankrig i de seneste uger og en række andre forhold får Gitte og Søren Valgren Andersen til aflyse den traditionsrige tur til verdens største cykelløb.

Oprindeligt var planen at flyve til Sydfrankrig og starte ferien hos Michael Valgren, der til daglig bor i Monaco. Men fyrstendømmet blev for seks dage siden malet rødt af Udenrigsministeriet.

Det fik dog ikke forældrene til at give op: Planen var nu at være i Nice, hvor de første etaper køres, og følge løbets indledende fase sammen med Michael Valgrens kone og lille søn.

- Men vi vidste ikke, om Frankrig også bliver lukket ned. Én ting er at risikere at skulle i karantæne, men jeg risikerer også at blive fyret, hvis jeg rejser ind i et land, som ikke er god i farven. Så vi er nødt til at blive hjemme. Vi ville ikke risikere at køre dernedaf og så ville Frankrig pludselig blive rødt, siger Gitte Valgren Andersen.

Ø-ferie i stedet

I stedet pakker hun og Søren nu autocamperen for at besøge så mange danske småøer som overhovedet muligt de næste tre uger - med cyklen bag på. De ærgrer sig over ikke at komme afsted, men var også klar over, at det ikke ville blive det samme som de andre år - uanset hvad.

- Michael har sagt, at rytterne har fået at vide, at de ikke må få besøg på hviledagene som normalt. Og så synes han, det var lidt træls for os at tage derned. Men det skulle vi selv afgøre. Der vil jo heller ikke være den samme hyggelige stemning som de andre år, siger Gitte Valgren Andersen.

- Men det ærgrer mig. For det første fik jeg rykket min ferie, fordi løbet blev rykket, og så kunne vi stadig komme afsted. Jeg havde da regnet med at skulle ned og have noget varme nede i syden. Og vi slapper af i det, når vi er af sted til Touren. Det er hyggeligt. Men nu tager vi de danske øer, siger hun.

Det første Tour de France for familien Valgren Andersen var tilbage i 2015, hvor sønnen fik debut, mens han kørte på det daværende Tinkoff-Saxo-hold. Nu kører han på NTT Pro Cycling med Bjarne Riis som chef.

- Vi har været der alle år, han har kørt Tour de France. Vi har haft autocamperen med i alle tre uger dernede og har mødt ham på hviledagene. Så har vi sms'et til ham, hvor vi stod på bjerget. Vi har også været i mål- eller startområdet og har talt med ham, siger Gitte Valgren Andersen.

Her ses Michael Valgren før starten på en etape i Tour de France i 2015. Han sendes afsted af forældrene Søren og Gitte Valgren og kæresten Sissel Fangel. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Hun ved, at deres manglende tilstedeværelse til løbet også vil påvirke deres søn.

- Michael er jo familiemenneske, så det gør noget. Han er meget tryg ved, at vi er der. Det benytter han sig af. At være af sted i tre uger med sit hold og kun snakke fremmedsprog er lidt hårdt. Han er også blevet far, og vi skulle have haft hans kone og lille søn med på turen, siger Gitte Valgren Andersen.

En anderledes Tour

Tour de France skulle oprindeligt have været kørt fra 27. juni, men coronakrisen fik i foråret arrangørerne ASO til at skyde starten til 29. august. Meget vil være anderledes, når første etape skydes i gang i Nice på lørdag.

Ifølge reglerne vil to positive coronatests på et hold medføre diskvalifikation af hele holdet, men løbet vil fortsætte.

Michael Valgrens største skalp er sejren i Amstel Gold Race i 2018. Dengang kørte han for Astana. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Derudover vil pressen ikke have samme adgang til rytterne, som de plejer. Og der vil ganske givet ikke stå lige så mange mennesker på de mange stigninger undervejs i det tre uger lange løb.

Alt sammen noget, der lige nu påvirker Michael Valgren, lyder det fra moren.

- Han har det godt og glæder sig. Han er spændt på, hvad det udvikler sig til - om det bliver alle tre uger, eller om det pludselig lukkes ned. Testes en eller to fra holdet positiv, så sendes de hjem. Alting er uvist, siger Gitte Valgren Andersen.

Michael Valgrens bedste resultat i Tour de France er fjerdepladsen på 15. etape i 2018 - en etape, der blev vundet af den daværende holdkammerat Magnus Cort.

Facebook
Twitter