Stemmen afslører hunde - og mennesker

Hunde kan alene ved at høre en knurren afgøre, hvor stor den knurrende hund er, viser ny forskning Mennesker bruger samme egenskab, siger stemmeekspert.

(Foto: sue_r_b © sxc.hu)

Grrrrrrrrrrrr. Når en hund hører en anden hund i mørket, kan den afgøre, hvor stor modstanderen er. Det viser ungarsk forskning, som nu er offentliggjort i magasinet Science.

Ifølge forskerne er hundenes evne til at danne sig et mentalt indtryk af en artsfælle alene ud fra lyden overraskende præcis og tidligere kun påvist hos aber. Det skriver MetroXpress.

Samtidig er evnen praktisk, for den sikrer, at hunden ikke kaster sig ud i en kamp, som den på forhånd stor til at tabe mod en for stor modstander.

Danner sig et indtryk

Mennesker bruger ikke overraskende samme evne til at danne sig et indtryk af personen bag stemmen, siger stemmecoach Klaus Møller. Han træner blandt andet skuespillere og politikere.

- Vi har alle en stemme, der passer til os, men hos nogen bliver den forvrænget, og derfor sker der nogle gange det, at vi bliver narret af en stemme og meget overraskede, når vi ser personen bag ved, siger Klaus Møller.

Han giver som eksempel en kvinde, der ikke rigtigt er kommet ud af puberteten og derfor prøver at beholde sig pigestemme, eller en mand, der gerne vil virke mere maskulin, end han måske er, og derfor prøver med en dybere stemme.

Får en stemme som passer

- Men når folk har det godt med sig selv, får de også den stemme, som passer til dem, siger Klaus Møller.

Stemmeeksperten fortæller, at vi danner os en masse indtryk om mennesker ved at høre deres stemmer. Og vi er bedre til det, end vi selv ved.

- Vi kan ubevidst høre, om stemmens ejer er glad eller stresset, også selv om de prøver at skjule det. Vi forestiller os også, om stemmen tilhører en ung eller en gammel, stor eller lille. Vi vil ofte gætte ret præcist, i hvert fald hvis personen bag stemmen hviler i sig selv, siger Møller.