Stevns Klint og Vadehavet på Unesco-liste

Stevns Klint og Vadehavet er kommet på den prestigefyldte liste over verdens naturarv. Det oplyser Kulturstyrelsen.

Mellem Rødvig og Højerup ligger Stevnsfortet, der er hugget ind i klinten.

En komite i FN-organisationen Unesco har mandag besluttet at føje Stevns Klint og Vadehavet til den prestigefyldte liste over verdens naturarv.

Det skriver Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Som det første naturområde i Danmark kan Vadehavet nu sammen med Stevns Klint kalde sig en del af verdensarven.

Dermed rykker den sydvestjyske perle helt op i verdens natur-superliga med verdenskendte destinationer som Grand Canyon og Great Barrier Reef.

Uddøde dinosaurer

Stevns Klint er en geologisk lokalitet i verdensklasse.

Midt i den hvide klint er et tyndt, mørkt lag af ler, som kaldes Fiskeler.

Leret rummer historien om den asteroide, der ramte jorden for 66 millioner år siden, hvor halvdelen af alle dyrearter, herunder dinosaurerne, uddøde.

Mellemlanding for trækfugle

Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandssystem, og dyre- og plantelivet har udviklet sig mangfoldigt.

Mere end 10.000 dyre- og plantearter lever her, og millioner af trækfugle benytter Vadehavet som en uundværlig station for mellemlanding og proviantering

I forvejen er Vadehavet i Tyskland og Holland udpeget som verdensarv, men ikke før nu har hele Vadehavet kunne smykke sig med UNESCOs blå stempel.

Femte danske lokation

Med udnævnelsen af Stevns Klint og Vadehavet har Danmark seks steder, der er blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Jelling blev som det første sted i Danmark optaget på listen for 20 år siden, og siden er Roskilde Domkirke og Kronborg Slot kommet til.

Med til de danske verdensarvssteder hører også Ilulissat Isfjord i Grønland som en del af Rigsfællesskabet. UNESCOs prestigefyldte liste nærmer sig 1.000 steder.

DR Nyheder