Stifter af 'Men In Black' står frem: 'Der foregår en heksejagt på os lige nu'

Morten Jakobsen tager afstand fra voldshandlingerne under lørdagens demonstration.

Morten Jakobsen har ikke på noget tidspunkt haft et ønske om at være en offentlig person, selvom han har stiftet den meget omtalte sammenslutning 'Men In Black'.

Men den heftige mediedækning efter lørdagens demonstration i København, der udviklede sig voldeligt, fik ham på andre tanker.

- Jeg har kunnet mærke, at folk har et behov for at se et ansigt. Vi bliver kaldt de maskerede mænd, bøller og alt muligt. Det har slet ikke noget med det at gøre. Vi startede det her, fordi vi mener, at noget er galt i Danmark, sagde Morten Jakobsen i DR-programmet Aftenshowet mandag aften.

Lørdagens demonstration har fået rigtig meget medieomtale, særligt fordi en dukke, der forestillede statsminister Mette Frederiksen, var hængt op i en mast med teksten 'Hun må og skal aflives'. Det har nu ført til flere fængslinger.

Dukken i menneskestørrelse blev hængt op og brændt af. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Morten Jakobsen vil ikke tage ansvar for den handling.

- Vi har haft fem demonstrationer i alt nu, og i lørdags var det nok den mest vellykkede i forhold til ro og orden. Vi havde en ret tæt dialog med den ledende indsatsleder fra politiet den dag. Det gik rigtig godt under hele marchen. Hvad der sker efterfølgende, har ikke noget med os at gøre.

- Vi går ikke ind for at søge en konfrontation. Vi går ikke på gaden for at lave en masse rav i den, men alt det her kommer af, at folk er desperate og gerne vil høres. Hvordan de udtrykker deres følelser, kan vi ikke tage ansvar for. Det er et offentligt arrangement, og vi mener, at der er plads til alle, sagde Morten Jakobsen.

Benægter ikke coronapandemi

Så det skal tolkes sådan, at I tager afstand fra voldelige handlinger?

- Ja, selvfølgelig tager vi afstand fra voldelige handlinger. Det er ikke, fordi jeg siger, at der ikke er folk til vores demonstrationer med lidt urene intentioner. Vi skal også lære at samarbejde med politiet og finde ud af, hvordan vi afholder demonstrationer. Vi laver også fejl, og der vil jeg gerne citere Mette Frederiksen. Det siger hun også, at hun gør, lød det fra Morten Jakobsen.

Han henviser til, at statsministeren har udtalt, at der er sket fejl i sagen om de aflivede mink.

Stifteren af 'Men In Black' mener, at sammenslutningen lige nu er offer for en hetz, og at det forsøges at gøre dem ansvarlige for de voldelige handlinger i København i lørdags.

- Der er en heksejagt på hele gruppen og alle demonstranter i Danmark. Det er som om, at lige så snart, nogen går imod regeringen, så skal der være en form for hetz. Medierne arbejder tæt sammen om at få budskabet frem om, at vi er nogle bøller, sagde Morten Jakobsen.

'Men In Black' benægter ikke, at der findes en coronapandemi, men de forholder sig meget kritisk over for håndteringen af den.

- Der bliver taget hastelove i brug, som vedtages meget, meget hurtigt, og en epidemilov krænker vores menneskerettigheder, sagde Morten Jakobsen, der egentlig mener, at andre burde få al medieopmærksomheden:

- I de sidste tre måneder har folk rendt rundt og slået på gryder og pander og prøvet at skabe opmærksomhed. Det er faktisk dem, der burde sidde i den her stol og få den her mediedækning. De har frosset i kulden længe for at blive hørt, sagde han i Aftenshowet med henvisning til de grupper, der i efteråret ofte forsamlede sig foran Christiansborg.

'Christiansborg til at brænde op'

Med i Aftenshowet var musikeren og medlem af 'Men In Black' Ali Sufi, der også satte ord på, hvorfor protesterne mod regeringen intensiveres lige nu.

- Meget af det her handler også om, at folk mister deres job. Jeg kommer selv fra musikbranchen, og hjælpepakkerne er ikke designet til sådan nogen som os. Det handler om, at folk er utilfredse med, at restriktionerne bliver bestemt på en måde, som går ud over så mange andre ting, som vi ikke må tale om, sagde han.

Ali Sufi er rapper og har sammen med en anden 'Men In Black' skrevet en tekst, der ifølge dem passer til demonstrationerne. Her lyder det blandt andet "... får vi Christiansborg til at brænde op".

Herunder kan du se en video fra lørdagens demonstration i København:

Men han afviser, at teksten kan opildne deltagere i demonstrationerne til at begå voldelige handlinger.

- I rap er man vant til at bruge billedlige og stærke metaforer. Jeg føler ikke, at det er en opfordring til voldshandlinger. Det er et stærkt billedligt sprog, men man skal også se, hvem forbrugerne af det er, og de tager det ikke bogstaveligt. Folk tager det som en protestsang, der giver gejst, sagde Ali Sufi.

'Men in Black' har tidligere arrangeret demonstrationer i Aalborg og København, der endte med optøjer og flere anholdelser.

Den seneste foregik 9. januar, hvor i alt 23 blev anholdt, og syv personer senere blev varetægtsfængslet.

Også den 19. december arrangerede gruppen en demonstration i København. Her begik deltagere omfattende hærværk ved blandt andet at overmale husmure og butiksvinduer med graffiti.