Stifter af sekt får bøde for kvaksalveri

Stifter af Evangelist er idømt bøde på 4.000 kroner for kvaksalveri ved at behandle psykisk syge med bøn og faste.

Christian Hedegaard, stifter af Evangelist, er dømt for kvaksalveri.

Psykisk syge blev behandlet med flere dages bøn og faste, og det har nu kostet manden bag den omstridte kristne sket Evangelist en bøde på 40.000 kroner for kvaksalveri.

Østre Landsret har fastslået, at den 46-årige Niels-Christian Hedegaard har brudt loven om sundhedsfaglig virksomhed, populært sagt ved at udøve kvaksalveri. Dermed stadfæster landsretten dommen fra Retten i Hillerød.

Stifteren af Evangelist ankede dommen i byretten for frifindelse, mens anklagemyndigheden også ankede, fordi den mente, at bøden skulle være 100.000 kroner i stedet

Droppede medicin

De psykisk syge personer, der kom i behandling på Evangelists bosteder, skulle droppe den antipsykotiske medicin, som deres læger havde ordineret dem, og i stedet skulle de så kureres med tre døgns bøn og faste.

En kvinde i behandling fortalte under retssagen, hvordan hun oplevede behandlingen som psykisk terror, hvor hun skulle smile på kommando og bede konstant.

Tidligere under retssagen har Niels-Christian Hedegaard forklaret, at han fik idéen til behandlingen af sindslidende igennem sit forhold til Gud, der ifølge Niels-Christian Hedegaard selv taler til ham hver dag.

Ville uddrive dæmoner

Politiet gik ind i sagen mod Evangelist i 2009, da tv-programmet Operation X havde vist, hvordan bevægelsen tog medicinen fra de psykisk syge og i stedet forsøgte at kurere dem ved at uddrive deres dæmoner.

Evangelist blev oprettet i 2000 og har især fodfæste i den nordsjællandske by Gørløse.